View Single Post
Stary 08-04-2022, 09:08   #3
karoolpl
ford::advanced

Imię: Karol
Model: Ford Edge
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: 2.0 EB - metaliczny dźwięk przy 1szym odpaleniu rano

Dzięki za odpowiedź, mi też się wydaje że to bardziej jakiś element metalowy który rezonuje. Dziś rano położyłem telefon na silniku i od góry, nie słychać takiego dźwięku. To rezonowanie pojawia się od spodu auta. Czasem jak go odpalam to tez słychać przez chwilkę takie rezonowanie, nawet jak auto jest rozgrzane.

Jeszcze mam pytanie co do oleju, był wymieniony 2 tyś temu, jak go kupowałem na total 5w30, drugi raz w życiu miałem pecha i podczas wymiany, ktoś przelał silnik olejem, zauważyłem to w sumie tego samego dnia wieczorem, odciągnąłem nadmiar przez bagnet, tak żeby poziom znajdował się mniej więcej w 3/4 miarki bagnetu. Dodatkowo dziś, odkręciłem również korek oleju podczas pracy, to normalnie czuć było wydobywające się ciśnienie, brak kopcenia. Olej będę dalej obserwował, ale mam dodatkowe pytanie, czy 2.0 EB bierze trochę oleju podczas normalnych interwałów? Czy silnik nie powinien brać ani grama? Jestem świeżym użytkownikiem 2.0 EB i wole podpytać co jest normą a co nie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wczoraj wymieniłem również olej w skrzyni biegów (6 biegowy automat), to był czarny jak smoła i zalecili mi wymianę kolejną za jakieś 30 tyś, co w sumie wg. Mnie ma sens, tym bardziej że faktycznie olej był czarny
karoolpl jest offline   Odpowiedź z Cytatem