podniesienie obrotów przy włączonej klimatyzacji
Witam,
Chciałbym przedstawić problem jaki mam w Focusie 1.6 TDCI z 2012r. , przebieg 241 tyś km.
Auto przy wyłączonej klimatyzacji zachowuje się bez zarzutu.
Około 780 obr./min. , stabilna praca, w czasie jazdy nie ma problemów.
Załączenie klimatyzacji powoduje różne reakcje silnika, w części wspólne, a w części odmienne:
Przy załączeniu klimy przed odpaleniem auta obroty są na poziomie około 820 obr./min. by po chwili spaść do około 780 obr./min., nic sie nie dzieje, nie ma problemów w czasie jazdy czy na biegu jałowym. Gdy silnik trochę zagrzeje się po kilku kilometrach obroty wskakują na około 900 obr./min. i czuć wibracje budy na jałowym, a w czasie jazdy jest lekki spadek mocy (wiem, wiem klima trochę zabiera, ale jest spadek w stosunku to tego co było wcześniej przed objawami).
Gdy załączam klimę dopiero po nagrzaniu silnika cała sytuacja jest analogiczna jak wyżej, przy czym nie ma tego okresu rozgrzewania. Od razu wskakuje na około 900 obr./min. i te same objawy.
Gdy po pojawieniu się objawów wyłączę klimatyzację w czasie jazdy, po przejechaniu krótkiego odcinka wszystko wraca do normy.
Kilka informacji dodatkowych:
- nie pokazuje żadnych błędów,
- klima chłodzi raczej normalnie (trudno określić przy tych temperaturach na dworze),
- problem nasila się, gdy jest ciepło na dworze, tzn. jak już wpadnie w swoje wibracje to odnoszę wrażenie , że są one silniejsze,
- spalanie paliwa niskie jak zawsze,
- wiatrak od klimy reaguje na włączenie i wyłączenie, tzn. sprawny,
- poza objawami nie ma niepokojących odgłosów,
- auto jest po świątecznym "przegonieniu" około 1200 km, w tym jazda 120-140 km /h przez dłuższe okresy - trzyma temperaturę.
- auto serwisowane w tym samym miejscu od 2014 r. od około 100 tyś przebiegu.
I co najważniejsze, a może i symptomatyczne problem pojawił się bezpośrednio po standardowej wymianie oleju, filtrów (bez filtra paliwa tym razem), sprawdzeniu płynów - wszystko OK. Od wymiany auto przejechało około 4 tyś. km. Jestem daleki od wchodzenia w kompetencje mechaników, ale właśnie ten fakt skłonił mnie do napisania pierwszego postu.
Serdecznie pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez YaroFocus ; 19-04-2022 o 13:04
|