View Single Post
Stary 29-04-2022, 09:53   #25
user431
ford::beginner

Model: FF4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2019
Thumbs up Odp: Demontaż boczków bagażnika w kombi

Operacja montażu haka i wiązki uniwersalnej zakończona sukcesem. Miałem ją opisać w osobnym wątku, ale w sumie to nie różni się ona od standardowej procedury więc zostawię tylko tutaj mój komentarz końcowy, może komuś się przyda. Robiłem to w kombi.

Samo podłączenie jest bezproblemowe, ale wiąże się z koniecznością demontażu prawie całej tapicerki w bagażniku ponieważ trzeba dostać się do wiązki lamp idącej do światła przeciwmgielnego i wstecznego na klapie. Problematyczne wiązki znajdują się w słupku a żeby ściągnąć z nich plastiki, trzeba rozebrać praktycznie wszystko.

Ponieważ większość tapicerki i tak była na wierzchu przeprowadziłem kable do drugiej lampy górą, pod podsufitką, zamiast po dnie kabiny, przez co zupełnie nie widać żadnych dodatkowych instalacji w bagażniku a długość kabli w wiązce jest wystarczająca.

Nie przebijałem też podłogi w bagażniku żeby wyprowadzić wiązkę do gniazda przy haku (zgodnie z instrukcją oficjalną należy to zrobić), tylko wyprowadziłem ją pod lewą lampą i dalej wywietrznikiem na zewnątrz. W załączeniu zostawiam fotki.

Sugeruję też przy wycinaniu miejsca na hak w zderzaku zostawić fragment z otworem mocowania do osłony dolnej (jest akurat na środku), przez co zderzak będzie lepiej usztywniony.

Nie korzystałem z plusa w zapalniczce który jest zaraz obok świateł, tylko podłączyłem się bezpośrednio do akumulatora z dodatkowym bezpiecznikiem - zgodnie z instrukcją producenta modułu. Przeprowadzenie przewodu do silnika da się zrobić w miarę bezproblemowo (konieczne było przesunięcie akumulatora o pare cm, żeby wsadzić rękę) i potwierdzam to co pisali koledzy wcześniej - ten gumowy cycek obok głównej wiązki nadaje się do tego idealnie - zdjęcia są we wcześniejszych postach. Skorzystałem z tego od strony kierowcy, bo tam wychodzimy od razu na akumulator i nie musiałem dolutowywać kabla zasilania, wystarczyło to co było z wiązką.

Póki co nie zauważyłem żadnych problemów po montażu. Jeszcze raz dziękuję kolegom za wsparcie ;-).

W załączeniu zdjęcie gdzie wyprowadziłem wiązkę oraz jak wyciąłem miejsce na hak w zderzaku.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 1.jpg (76.0 KB, 40 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 2.jpg (94.8 KB, 39 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 3.jpg (60.0 KB, 38 wyświetleń)
user431 jest offline   Odpowiedź z Cytatem