Temat: [Grand C-MAX 2010-2015] Woda po stronie pasażera
View Single Post
Stary 29-04-2022, 12:19   #6
mk1969
ford::amateur

Imię: Mariusz
Model: c-max
Silnik: 1,6 TDCi 95
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Woda po stronie pasażera

Miałem podobny problem, C-Max z 2011r. Zauważyłem wilgotny dywanik pod nogami pasażera, przy czym wykładzina była mocno wilgotna i zdążył się już rozwinąć tam grzyb - śmierdziało mocno po odchyleniu.

Skończyło się na wyjęciu całej wykładziny podłogowej i praniu środkiem dezynfekującym do wykładzin dywanowych.

Oczywiście uszczelniłem wszystkie otwory montażowe w podłodze. Potem przetestowałem całość lejąc wodę po całym samochodzie i okazało się, że woda dostawała się także przez rejon tylnej klapy, a dokładnie mocowania siłowników tylnej klapy do karoserii i otwory montażowe widoczne dopiero po demontażu tylnego zderzaka (załączam zdjęcia - 2 otwory po prawej stronie klapy i 2 po lewej, fabrycznie zaklejone są takimi okrągłymi plasterkami, które odklejają się i woda przedostaje się do bagażnika, a stamtąd po podłodze bagażnika przedostawała się dalej i zawilgociła całą podłogę po prawej stronie aż do przedniego pasażera).

Na szczęście pranie i dezynfekcja wykładziny dało skutek i od dwóch lat jest sucho i nie śmierdzi.

Radzę sprawdzić także tył samochodu.

Pozdrawiam,
MK
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_20190816_103829.jpg (97.0 KB, 117 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20190816_103825.jpg (92.5 KB, 93 wyświetleń)
mk1969 jest offline   Odpowiedź z Cytatem