Cytat:
|
Ale przede wszystkim musisz zmierzyć luzy zaworowe. Jak luzy są normie, to jest też opcja, że to wtryskiwacze tak głośno cykają.
|
O tym samym też pomyślałem, choć na 99% jestem przekonany, że to luzy. 5 lat temu miałem taką samą sytuację tylko w innym modelu.
Tutaj natomiast dodatkowo silnik wręcz "brzydko" chodzi na zimnym.. dodaje sobie obroty.. Z 1200 idzie na 1300-1350 potem spada.. takie dodatkowe ssanie tak jak pisałem powyżej.. no i dodatkowy objaw.. kilka razy na zimnym wciskam szybko pedał gazu to z 1300 obroty lecą na 500.. dusi się jakby chciał zgasnąć i potem leci do góry na 1200-1300..
Na ciepłym zero problemów z silnikiem możesz robić co chcesz. Auto było pod komputerem.. Spalanie okej, błędów zero, kable nówki, świece też, przeczyszczona przepustnica. Przebicia zero.. ładnie się kręci nawet do czerwonych obrotów prędkościomierza i nawet się nie zadławi ani nic..
Cytat:
|
Mam 1,4 16V 80 km, ale to, de facto, konstrukcyjne takie same silniki. Za wymianę nic, sam robiłem.
|
Sam także bym chętnie wymienił.., natomiast niestety nie mam ku temu sprzętu.. Nie mam blokad i innych... dlatego muszę to oddać mechanikowi.