Kilka tematów po kupnie - zapalniczka, automatyczne światła/wycieraczki, hill holder.
Cześć,
niedawno zakupiłem fiestę z 2009 roku. Starałem się znaleźć jakieś informacje na forum ale chyba szukajka mnie nie lubi.
Poniżej kilka podstawowych pytań:
1. Fiesta posiada czujnik zmierzchu, dzięki czemu mam opcję AUTO na pokrętle świateł. Niestety światła włączają się dopiero po zmierzchu, czyli w Polsce to nie za bardzo użyteczne. Co mogę z tym zrobić? Może mogę to domowymi sposobami przeprogramować?
2. Chciałbym zmienić ustawienie działania gniazda zapalniczki aby włączało się i wyłączało ze stacyjką. Znalazłem, że w Focusach i Mondeo wystarczy przełożyć bezpiecznik. Czy w tym modelu też to zadziała? Jeśli tak, to który bezpiecznik przełożyć? W instrukcji znalazłem, że odpowiadają za zapalniczkę bezpieczniki 18 i 20. Nie sprawdziłem, czy wyłącza się po 30 minutach od wyciągnięcia kluczyka, jeśli tak to dajcie proszę znać, czy tak jest i wtedy nie było tematu.
3. Czy jeśli język na wyświetlaczach jest po polsku to będzie rozumiała komendy głosowe po BT typu, "Zadzwoń do XYZ"? bo raz sprawdziłem i gada coś po niemiecku jak kliknę przycisk.
4. Jak wyłączyć tryb automatycznych wycieraczek. Z tego co widzę w instrukcji piszą, że można, dodatkowo nie powinno się tego trybu używać w suche dni itd., bo owady, piasek i inne ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Na manetce nie ma możliwości ustawienia takiego trybu jak "0".
5. Czy jest opcja aktywowania trybu "hill holder"? Programowanie tak jak być może automatyczne światła? Czym? Jakiś tutorial? Jest to mój pierwszy Ford.
Póki co tyle z szybkich pytań. Będę wdzięczny za odpowiedzi.
|