Temat: [S-MAX 2006-2015] Jakie radio z Android
View Single Post
Stary 12-05-2022, 11:29   #2747
plonking
ford::beginner

Imię: Adrian
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 Benzyna
Rocznik: 2008
Post Odp: Radio 2 Din Android

Witam

Background.

Ford Mondeo MK4 2008.
Około 4 lata temu kupiłem radio z Androidem (PX4 2/16GB). Podłączyłem i pięknie działało bez problemów.
Około roku temu padł moduł Radia. Następnie zaczął mieć problemy z wyłączaniem i wyłączaniem się radia (ten model posiada 'fast boot', wstawał rzeczywiście w 3 sekundy tam gdzie się ostatnio go wyłączyło, działało to przez 3 lata bez problemu).
Zaczęło się od tego, że po wyłączeniu stacyjki radio dalej zostawało włączone. Czasem sie po chwili wyłączało, czasem było włączone długo i się nie wyłączało. To samo w włączaniem. Po włączeniu zapłonu (system Ford Power) radio się nie włączało. Czasami po jakimś czasie (15-30 minut) jazdy samochodem radio się nagle włączało i grało już wszystko poprawnie.
W tym czasie nie było żadnych zmian w oprogramowaniu czy coś.

Decyzja: kupie se nowe radio :)

Kupiłem Boisona na PX6 4/64GB i okazało się, że są dokładnie te same problemy z włączaniem/wyłączaniem się radia.

Więc pytanie, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ?

Jakie sygnały/napięcia potrzebuje radio aby się włączyło/wyłączyło ?

Może dostaje za mało/dużo napięcia gdzieś ?

Albo jakieś sygnały nie dochodzą ?

Z tego co wiem (a nie jest tego dużo :) ) to do radia dochodzą 2 napięcia,jedno stałe drugie 'po stacyjce'

Podczas przeszukiwania internetu w celu znalezienia odpowiedzi, dosłownie przed chwilą znalazłem taki wątek:

https://www.mondeoklubpolska.pl/show...rycznego-radia

a w nim taki fragment
Cytat:
Do radia potrzebujesz +12V z aku czyli stałe zasilanie dla zapiętywania ustawień stacji radiowych i takie tam. Drugi +12V jest po stacyjce i to on włącza radio. W kostce iso czerwony kabel najczęściej oznacza + po aku. Dla sprawdzenia radia możesz spokojnie podać +12 na dwa piny zmostkowanym kabelkiem. W kostce forda poszukaj miernikiem gdzie jest prąd po aku, bo te przejściówki nie zawsze są dobrze zrobione.

i drugie coś to prawie odzwierciedla mój przypadek (też miałem zamontowany jakiś zewnętrzny zestaw głośnomówiący i podobne kabelki chyba u mnie są. Zostało to wszystko usunięte w momencie kupna pierwszego radia z Androidem.

Cytat:
Czesc . Niedawno kupilem Mondeo mk4 w wersjii titanium x z takim samym radiem , postanowilem je zmienic na radio ze starego mondeo i tez napotkalem problem braku zasilania po stacyjce. U mnie jest problem bo mam guzik zamiast stacyjki. Obejrzalem dokladnie kostke od radia fabrycznego i okazalo sie ze nie przychodzi w ogole plus po stacyjce. Troszke pogrzebalem w kablarstwie i przy okazji wycinania niepotrzebnych przewodow od zestawu glosnomowiacego ktory mial zainstalowany poprzedni wlasciciel samochodu, przypadkiem znalazlem brakujacy mi plus po stacyjce . A mianowicie jest to jeden z przewodow dochodzacych do wlacznika swiatel awaryjnych. U mnie byla tam spinka do zestawu glosnomowiacego . Podpialem kabelek do radia i dziala . Jak w orginalnym radiu , wlaczam samochod guziorkiem start zalacza sie radio a jak wylaczam to radio tez gasnie. Byc moze pomoglem komus kto szuka 12v po stacyjce .
[tego jeszcze nie sprawdziłem samodzielnie]

Czy radio aby włączyło się i ZOSTAŁO włączone potrzebuje CIAGLE napięć na obu napięcach +12V ? (ciągłe i po stacyjce)

i w związku z tym, drugie

Czy wyłączenie radia następuje po tym, jak napięcie na 'po stacyjce' (zakładając że było ciągle dostarczane) zostanie wyłączone to to jest 'znak aby się wyłączyło'?

Ogólnie rozchodzi się o to, czy to napięcie 'po stacyjce' ma być tam ciągle czy to ma być tylko taki impuls aby radio się włączyło, a następnie tego napięcia już tam nie musi być podczas działania radia i dopiero następny taki 'impuls' da znać aby się wyłączyło.

Bo to dziwne, że radio po przejechaniu ok 20 minut nagle zaczyna grać jak by nigdy nic. Jakby się np. naładował jakiś kondensator i dopiero wtedy dalej szło napięcie.

Pozdrawiam
plonking jest offline   Odpowiedź z Cytatem