View Single Post
Stary 14-05-2022, 12:47   #170
sliver001
ford::beginner

Model: Mk5
Silnik: 2.0 TDCI 150@180KM
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Tutorial - montaż kamery cofania Kombi

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dodaję garść informacji pomocnych przy ewentualnym dołożeniu "chińskiej" kamery cofania w MK5 kombi.

Zadanie nie jest szczególnie trudne, ale wymaga modyfikacji fabrycznej wiązki klapy - dodanie okablowania do podłączenia kamery "chińskiej".

Całość sygnałów kamery cofania w MK5 kombi umieszczona jest na "siwej" wtyczce wiązki klapy.
Poniższe zdjęcie pokazuje widok "siwej" wtyczki wiązki klapy od strony przewodów - czyli "za słoniem pod podsufitką".

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozostawiłem jedynie przewody z sygnałami kamery. Resztę zdemontowałem.

4 - VPWR - zasilanie "po zapłonie".
15 - GND
17 - LIN ( w przypadku "chińskiej" kamery nie podłączamy)
18 - Video+ (wewnętrzny przewód sygnału video kamery chińskiej)
19 - Video- (ekran sygnału video kamery chińskiej)
20 - ekran (dla "chińczyka" możemy połączyć z GND).

Oczywiście dołożenie chińskiej kamery wymaga pinów pasujących do "siwej" wtyczki. Komplet dla "chińczyka" to 5 pinów.
Ponieważ jedna wiązka klapy MK5 kombi się mi pocięła, to mam trochę takich pinów.

Zainteresowani mogą skontaktować się na PW.
Jestem na etapie dokładania chińskiej kamery do Mondeo Mk5 2018r. Titanium kombi ale po zdemontowaniu podsufitowki okazało się że u mnie nie ma dodatkowych żył od kamery w siwej wtyczce. Szukałem też jakiejś wolnej wtyczki w bagażniku z lewej strony ale też nic nie znalazłem. CzyzbyvFord przyoszczedzil i będę musiał ciągnąć kable aż do Synca3?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20220514_115951.jpg (97.0 KB, 122 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20220514_115701.jpg (79.7 KB, 135 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez sliver001 ; 14-05-2022 o 12:50
sliver001 jest offline   Odpowiedź z Cytatem