Upgrade centralnego głośnika (PremiumSound)
Witam Szanownych! To mój pierwszy post.
Chcę poprawić brzmienie centralnego głośnika, tego w podszybiu. (Żeby grał choć trochę jak ten w V70)
Niedawno zrobiłem upgrade fabrycznych "ćwierkaczy" (nie lubię słowa 'gwizdek' bo chodzi właśnie o to, żeby nie gwizdało a grało, prawda?). Do JBL.
Szczęka mi opadła i dotąd nie mogę jej pozbierać...
Ogólnie z systemu jestem teraz bardzo zadowolony. Do pełni szczęścia brakuje mi jednej rzeczy: ten środkowy głośnik w podszybiu jest teraz tak słaby, że zupełnie znikł.
Wiem, że jest tam miejsce na jeden "ćwierkacz" i na jeden okrągły, prawdopodobnie 10 cm -- chcę tam wsadzić coś co poprawi średnicę, ociepli wokale, solówki saksofonowe itp. Kilka pytań mi się rzuca:
Tylko jak się tam dostać? Czy można otworzyć sam grill (jak dokładnie?) czy trzeba demontować całą deskę (tak jak drzwi)?
Czy można jakoś zmienić poziom tego piątego kanału? Jakaś ingerencja w ustawienia DSP? Czy on ma dedykowany kanał wzmacniacza, czy jakaś kombinacja z wyjść przodów?
No i taki detal -- głośniki samochodowe są zwykle sprzedawane parami... Skąd wziąć po jednej sztuce, jakiś pomysł?
Ostatnio edytowane przez ZbychoBikerider ; 15-05-2022 o 22:50
|