Odp: Upgrade centralnego głośnika (PremiumSound)
Bardzo Panom dziękuję! Obie odpowiedzi bardzo mi pomogły, czy to bezpośrednio, czy to naprowadzając.
Jeśli coś było niejasne to przepraszam, już uściślam:
Tak, w tym aucie jest już środkowy głośnik, jak również "sub" pod tyłkiem.
Po upgradowaniu wysokotonowych po bokach (tylko z przodu) całość gra naprawdę zadowalająco. Niskie nie powalają, ale są zdyscyplinowane i zbalansowane, wiec zostawiam.
Od lat jeżdżę do pracy swoim czołgiem V70 i tam jest piąty głośnik w podszybiu. Jestem starej daty, zawsze uważałem że "prawdziwe" jest tylko stereo 2 kanałowe. Cóż, przekonałem się na własne uszy, że najważniejszym głośnikiem w zestawie jest właśnie ten środkowy! Oczywiście u Volvo cala magie robi Dolby Pro Logic. Ale wzmacniacz ma możliwość regulacji, i u mnie poziom tego piątego głośnika jest wyraźnie podbity. Nie powiem dokładnie o ile, bo wiele lat temu to nastawiłem i nigdy tam nie zaglądam.
A po południu i w weekendy robię za kierowce u żony w Szmaksie. Od początku raziła mnie beznadziejna góra, jak przez koc, a podkręcona raziła po uszach...
Teraz kiedy wysoko tonowe na bokach graja tak przepięknie, strasznie brakuje mi środka.
Dzisiaj nawet zrobiłem taki eksperyment: zasłaniałem poszczególne głośniczki ciuchami z torby. Zasłonięcie środkowego nic nie robi, on jakby nie istniał.
Dopiero jak zasłonię oba boczne JBLe to ten środek daje się usłyszeć, ale ładny nie jest wcale. Tam jest jeden wysokotonowy, identyczny jak te po bokach, a więc beznadzieja. Jak z gazety zrobiłem ekran odbijający wysokie w moja stronę to owszem, coś tam jest, ale śladowo.
-- Skoro ten środkowy głośnik PremiumSound w Szmaksie ma oddzielny kanał we wzmacniaczu, czy da się jakoś podregulować poziom ?
Jeszcze raz dziękuję! mam już parę pomysłów. Jak coś z tego wyjdzie to dam znać.
Ostatnio edytowane przez ZbychoBikerider ; 16-05-2022 o 23:07
|