Proszę o informację od użytkowników Kugi MK2 2.0 TDCI 140 km. jakie macie wskazanie w Forscanie parametrów: PCM.OUTTMP (Temperatura zewnętrzna odczytywana przez czujnik) i ABS.OUTTMP (Temperatura zewnętrzna odczytywana przez czujnik). Borykam się z problemem częstego wypalania DPF ale tylko w okresie późna wiosna-lato (temat poruszyłem tutaj
https://forum.fordclubpolska.org/sho...d.php?t=327871). Im cieplej na dworze tym częściej wypala, im więcej szybkiej jazy w trasie (tylko w lecie) tym częściej wypala. Zacząłem szukać przyczyny w wskazaniach temperatur. U mnie te dwa parametry pokazują teraz minusowe temperatury -19*C , -16*C .Gdy na zewnątrz mamy 26 *C. Jakie są u Was przy braku problemu z częstym wypalaniem filtra? Byłem z tym w serwisie i stwierdzili że jest to parametr wirtualny i nie należy go brać pod uwagę. Według ich diagnostyki winny jest EGR koszt 3200 zł. zaliczka 1000 i działamy .... "Temperatura zewnętrzna odczytywana przez czujnik" jest jeszcze w kilku innych parametrach (IPC.OUTTMP,DDM.OUTTMP ...) i tam mi pokazuje w granicach normy +,- 2 stopnie od temperatury zewnętrznej. Będę bardzo wdzięczy za informację.