Temat: [Focus 2011-2014] Regulacja hamulca ręcznego
View Single Post
Stary 24-05-2022, 15:04   #65
Kris_Poland
ford::advanced

Imię: Kris
Model: Ford Focus
Silnik: 1.5
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Regulacja hamulca ręcznego

Hej

Jestem już po wymianie linek, dzięki Waszym podpowiedziom, niezbędny jest jednak kanał lub podnośnik, no chyba ze ktoś lubi się bawić w komandosa i ma lewarki i 4 kobyłki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Aby dostęp był łatwiejszy należy ściągnąć koła, do linek trzeba zakupić wcześniej wspomniane śruby M6 i krótkie wkręty przykręcane do plastików wahacza mocujących przed odejściem linki.
Swoje linki przeciskałem pod osłonami, trochę zabawy z tym jest, należy po drodze po prawej stronie uważać na przewody paliwowe i hamulcowe.

Stare linki najlepiej uciąć w kilku miejscach, łatwiej się wyciągnie.
Biała jest po lewej stronie jak kolega wspomniał i idzie na prawo po największym łuku. Wszędzie sa gotowe zaczepy, wystające bolce prowadzące linkę.

W moim przypadku skorodowała lewa linka i padł prawy zacisk.

Poszedłem trochę dalej i zrobiłem komplet, czyszczenie piasty jarzma zacisku, drugi poszedł do regeneracji, teraz żałuję że nie zrobiłem drugiego, miałbym pewność ze działa z taka sama siłą, linkę założyłem na stary naciąg który oczywiście był trochę rudy.

Żeby zamontować nowe klocki i tarcze musisz mięć zestaw do wkręcania tłoczków (kręcimy w prawo), wcześniej by założyć linkę musisz też wkręcić śrubę regulacyjną naciąg pod kubkami pomiędzy fotelami, w moim przypadku z jakieś 5 pełnych obrotów w moim przypadku był to full service, piasty nie miały bicia większego niż 0,02 sety więc poszły nowe kloce i tarcze zimmermana Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Regeneracja kosztowała mnie 270 i po dostarczeniu do 12 miałem gotowy zacisk po 48 godzinach.
Kris_Poland jest offline   Odpowiedź z Cytatem