View Single Post
Stary 29-05-2022, 15:03   #9
rumi971
ford::beginner

Imię: robert
Model: ford mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie ubywający płyn w zbiorniczku wyrównawczym

Witam.
Od ponad pół roku w moim mondeo mk3 tdci 2.0 z 2005 r. ubywa płynu w zbiorniczku wyrównawczym . Ubywa podczas jazdy, gdyż nie zaobserwowałem żadnych wycieków na postoju, dolewam zbiorniczek do max raz na 2 tygodnie po przejechaniu około 500 km.Wymieniłem korek na nowy oryginalny ale to nic nie dało,mam obawy że to albo pompa wody albo uszczelka pod głowicą.Od jakiegoś czasu rano gdy auto jest zimne, nie pali od kopa tylko za drugim albo trzecim razem załapie, przy czym na samym początku ma niskie obroty po czym wskakuje na normalne. Rano rzez pierwsze kilkadziesiąt sekund wydobywa się z rury biały dym . Jak go przegonię po 100 metrach to wszystko mija. Na rozgrzanym silniku pali od kopa gdyż był był w listopadzie robiony cały układ wtryskowy , moc jest , nie wyskakują żadne błędy. Rok temu była sytuacja że musiałem dolać około 2 litry oleju, silnik wtedy zaczął głośniej jakby buczeć na wolnych obrotach po czym się zorientowałem, nie świecił kontrolka od oleju. Czy to miało wpływ na uszczelkę od głowicy, bo mam wrażenie że po tym zaczęło ubywać płynu.
A może to pompa wody?
rumi971 jest offline   Odpowiedź z Cytatem