Cytat:
Wartość podciśnienia na przewodzie od gruszki zmiennej geometrii podczas pełnego przyspieszenia będzie stopniowo malała, nie będę się rozpisywał jak działa VNT w turbosprężarce bo to nie oto chodzi. Z tego co pamiętam błąd P010F to korelacja między dwoma czujnikami temperatury powietrza, w mk4 jeden jest zintegrowany z przepływomierzem a drugi siedzi w obudowie przepustnicy, i prawdopodobnie ten Ci padł.
|
Oba czujniki temperatury pokazują wartości bardzo realne.
Temp na przeplywce zaraz po odpaleniu gdy silnik jest zimny pokazuje o 1-2 stopnie wiecej niż temp otoczenia, jak w komorze silnika robi sie cieplej temp rosnie ~35s, przy podniesieniu obrotow temp spada.
Temp na kolektorze pokazuje na wolnych obrotach ok 38s po dynamicznej jeździe na wolnych obrotach temp rośnie, podczas jazdy spada jak chlodzi IC.
Przeplywka podmieniana z inną.
Czujnik w kolektorze to termistor - on chyba albo działa albo nie ?
Po odpięciu przeplywki jak i czujnika w kolektorze wartości na czujnikach zmieniają się na +/-40s.
Wiem jak działa vnt
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wartość podciśnienia na gruszcze w momencie gdy wywala błąd spada z -0.1 do 0 bar. Otwarcie vnt w tym momencie kiedy jest jeszcze ok -0.1 wynosi ok 40%. Dlatego to mnie zastanawia. Wygląda jak by chciał zamknąć ja za wcześnie bo regularnie dzieje sie to przy 3500rpm ale powyżej 3 biegu i pod obciążeniem.
Gruszka i geometria działa w pełnym zakresie od 1.16 do 100%.. 100% otwarcia osiąga już przy podciśnieniu -0.45bar