View Single Post
Stary 04-06-2022, 10:17   #44
Michal5141
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Tryb awaryjny przy mocniejszym przyspieszaniu

Cytat:
Napisał stecus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wartość podciśnienia na przewodzie od gruszki zmiennej geometrii podczas pełnego przyspieszenia będzie stopniowo malała, nie będę się rozpisywał jak działa VNT w turbosprężarce bo to nie oto chodzi. Z tego co pamiętam błąd P010F to korelacja między dwoma czujnikami temperatury powietrza, w mk4 jeden jest zintegrowany z przepływomierzem a drugi siedzi w obudowie przepustnicy, i prawdopodobnie ten Ci padł.

Oba czujniki temperatury pokazują wartości bardzo realne.

Temp na przeplywce zaraz po odpaleniu gdy silnik jest zimny pokazuje o 1-2 stopnie wiecej niż temp otoczenia, jak w komorze silnika robi sie cieplej temp rosnie ~35s, przy podniesieniu obrotow temp spada.

Temp na kolektorze pokazuje na wolnych obrotach ok 38s po dynamicznej jeździe na wolnych obrotach temp rośnie, podczas jazdy spada jak chlodzi IC.

Przeplywka podmieniana z inną.
Czujnik w kolektorze to termistor - on chyba albo działa albo nie ?

Po odpięciu przeplywki jak i czujnika w kolektorze wartości na czujnikach zmieniają się na +/-40s.

Wiem jak działa vnt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wartość podciśnienia na gruszcze w momencie gdy wywala błąd spada z -0.1 do 0 bar. Otwarcie vnt w tym momencie kiedy jest jeszcze ok -0.1 wynosi ok 40%. Dlatego to mnie zastanawia. Wygląda jak by chciał zamknąć ja za wcześnie bo regularnie dzieje sie to przy 3500rpm ale powyżej 3 biegu i pod obciążeniem.

Gruszka i geometria działa w pełnym zakresie od 1.16 do 100%.. 100% otwarcia osiąga już przy podciśnieniu -0.45bar

Ostatnio edytowane przez Michal5141 ; 04-06-2022 o 10:28
Michal5141 jest offline   Odpowiedź z Cytatem