Nie działa większość elektroniki po odpięciu ELM327 od OBD2
Dzień dobry,
Mam problem za który nie wiem jak się zabrać.
Dawno temu podczas dokładania FDL o HCM miałem okazję widzieć co się dzieje po odpięciu jednego pinu szyny CAN od modułu OBD2 pod kierownicą:
Gasną zegary, nie działa nawiew i sterowanie, wyłącza się radio, nie otwierają się lusterka.
Po przywróceniu szyny pojawiają się błędy na zegarach:
Błąd ABS, ESP, Aystenta podjazdu pod górkę, Active city stop, błąd karty pamięci nawigacji.
W forscan bardzo długa lista błędów do wykasowania.
Jeżdżę z cały czas podłączonym ELM327 na bluetooth do OBD2. Ostatnio po jego odłączeniu pojawiaja się wszystkie wyżej wymienionego objawy tj. Gasną zegary itd. Po podłączeniu modułu ELM327 iCar2 Bluetooth (lub ELM327 na USB) wszystko działa z wyświetlonymi błędami o braku ABS itd. a po restarcie auta z podłączonymi modułem błędów nie ma.
Reasumując - muszę jeździć z czymkolwiek podłączonym do OBD2, bez tego nie działa większość elektroniki.
Forscan nie pokazuje błędów po wykasowaniu ich, dopiero po wypięciu i wpięciu modułu pokazuje związane z komunikacją CAN. Działa komunikacja w Forscan ze wszystkimi modułami na HS i MS CAN.
Wymieniłem moduł OBD2 pod kierownicą, niestety jest dokładnie to samo. Wtyczka do modułu i wiązka sprawdzona - nic nie zwiera, nic nie się nie rozpięło.
Czy ktoś może nakierować mnie gdzie dalej szukać rozwiązania tej nietypowej usterki? Jak to dalej diagnozować?
Ostatnio edytowane przez czaroslaw107 ; 16-06-2022 o 21:50
|