Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
Witam wszystkich (ponownie), po dłuższej przerwie od forda, jednak wróciłem do mondeo mk5. Musze się zgodzić z kilkoma przedmówcami, ze faktycznie jest chaos w tym temacie, ogólnie na forum przydał by się jakiś temat zbiorczy z podlinkowanymi opisami modyfikacji, ale odnosze wrazenie ze chyba nie jest to chciane tu na forum.
Ale do rzeczy - mam mk5 z Asystentem parkowania, rozpoznawaniem znakow i takie tam, ale niestety nie mam (a bardzo zawsze chcialem miec) ACC.
Jak rozumiem potrzebuje tylko, grill i zaluzje(badz tylko lamelki), guziki na kierwonicy i sam radar z mocowaniem i wiazka.
Do tego jesli bym chcial collision avoidance to potrzebuje zmieniec kamerke na najnowsza. No i tu pytanie - wczesniej bylo pisane ze potrzebna jest inna szyba i dodatkowy czujnik/kamerka do LIDaru. ale potem chyba juz pojawila sie nowsza kamerka ktora ma to wbudowane i nie ma potrzeby wymieniac szyby ? Czy cos pomieszalem ?
O tyle o ile mechanicznie i elektronicznie jestem w stanie sobie ogarnac prawie wszystko to pytanie czy aktywacja tego wszystkiego to tajemnica ? Pozostał mi UCDS z czasów jak miałem mk4, tam tez zmieniałem rozne firmware zeby robic upgrady - jestem w stanie sam to aktywować ? Problem polega na tym ze mieszkam w UK i tu nie ma takich magików w okolicy co by chcieli się w ogolę dotknąć tematu, wiec musze sobie sam to ogarniać.
|