Temat: [S-MAX 2015- ] Brak mocy i brak reakcji na gaz
View Single Post
Stary 20-06-2022, 01:30   #1
wojtekk90
ford::amateur

Imię: Wojtek
Model: S-Max II
Silnik: 2.0 180KM
Rocznik: 2015
Angry Brak mocy i brak reakcji na gaz

Witam,

Mam generalnie 2 problemy z moim maxem (rocznik: 12.2015, 2.0 TDCi 180KM, automat, 165k km przejechane):

1. Podczas jazdy na autostradzie, odcięło mi kompletnie moc, nie reagował w ogóle na gaz i pojawiła się kontrolka kluczyka. Auto nie przeszło nawet w tryb awaryjny i nie mogłem nigdzie dalej jechać, więc zostało tylko zjechać na pobocze. Po wyłączeniu i włączeniu silnika wszystkie wróciło do normy. Był to taki drugi przypadek, za pierwszym razem problem pojawił się po 150km drogi i przy prędkości około 150 km/h, później przyjechałem jeszcze autostrada 1000km ale z prędkością do 120km/h i wszystko było w porządku. Teraz problem pojawił po około 160km trasy ale przy prędkość około 100km/h.

2. Czasami na autostradzie w zakresie prędkości 130-140km/h obroty idą do góry na parę sekund i wszystko wraca do normy. Tak jakby bieg się ześlizgnął albo jakby ktoś dodawał gazu na wciśniętym sprzęgle. Pojawiał się czasami także komunikat "ograniczone funkcjonowanie skrzyni" ale auto jechało normalnie i skrzynia nie wchodziła w tryb awaryjny. Olej był wymieniany jakieś 5000km temu.

Miał ktoś podobne problemy?
Czy możecie polecić jakiegoś dobrego mechanika w okolicy Mielca/Rzeszowa (Podkarpacie)?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam,
Wojtek
wojtekk90 jest offline   Odpowiedź z Cytatem