Powershift - wbija tylko bieg 1 i 2
Witam serdecznie,
Od roku czasu (dosłownie co do dnia) jestem posiadaczem S-Max`a. Rocznik 2014. Diesel 2.0 Tdci. Przebieg 186 000km (rok temu), dzisiaj 196 000km.
Auto kupiłem w bardzo dobrej cenie, gdyż były wycieki spod skrzyni biegów.
Auto zaprowadziłem rok temu do mechanika, który wymienił mnie sprzęgło na nowe, byłem później 2 razy sprawdzić - nic nie ciekło.
Jeździło się super, jednakże 3-4 razy w ciągu tego roku miałem podczas jazdy dosłownie z czapy informacje - `skrzynia biegów ograniczone funkc.`. Po wyłączeniu i włączeniu silnika problemu nie było, auto zachowywało się normalnie. Po każdym razie, jechałem do mechanika który podłączał komputer i co się okazywało KOMPUTER NIE POKAZUJE BŁĘDU...
2 miesiące temu miałem sytuacje, że pojawił się mój ulubiony komunikat. Jednakże tym razem nie dało się kompletnie usunąć błędu, auto można było uruchomić i jechać jakby na biegu nr 1 i biegu nr 2, dalej już kompletnie nie zmieniało mnie biegów, kiedy próbowałem przełączyć skrzynie na manual, było dosłownie to samo - tylko 1 i 2 mogłem załączyć, nic wyżej... Z racji iż byłem daleko od domu - skorzystałem z asisstance i pojechałem na lawecie pod warsztat... Na warsztacie komputer w końcu pokazał błąd - okazało się że komputer sugeruje wymianę zaworu w skrzyni biegów.
Mój mechanik, zasugerował że w tych skrzyniach często opiłki metalu mogą się dostać do zaworu i może wystarczy tylko wyczyścić aby działało. Po paru dniach było zrobione, mechanik wykasował błąd i mówiąc szczerze auto śmigało lepiej niż kiedykolwiek...
Teraz w sobotę podczas długiego weekendu, stało się jeszcze raz to samo... Mianowicie komunikat "skrzynia biegów ograniczone funkc." brak możliwości zmiany biegów nawet na przejściu na manual (znowu wskakiwał tylko bieg 1 i 2)... Z racji iż byłem 250km od domu, pojechałem na pobliski warsztat i poprosiłem o usunięcie błędu - (błąd zaworu) znowu mnie się udało. Do domu dojechałem cało.
Wiem, że to nie jest rozwiązanie problemu i zastanawiam się co robić dalej? Mój mechanik jest na urlopie, więc wszedłem sobie tutaj na forum i mówiąc szczerze po sprawdzeniu koło 20 wątków na temat skrzyni PS jestem załamany. Kompletnie nie mam pojęcia co robić dalej?
Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał podobny problem i jest w stanie polecić jakąś firmę do regeneracji skrzyni / wymiany zaworów w skrzyni?
Jestem nowy na forum / średnio znam się na autach / o byciu złotą rączką nie wspominając... Jeżeli temat już był to serdecznie przepraszam.
NIECH AUTOMATY BĘDĄ Z NAMI!!
|