Odp: Demontaż pompy wspomagania
Jak by nie było, musisz mić pewność, skąd jest wyciek. Prawdopodobnie z pompy, ale może też być nieszczelny przewód wysokiego ciśnienia. Ja byłem w podobnej sytuacji jak ty, zajrzałem od góry i w zasadzie wiedziałem, że kanał/podnośnik jest potrzebny. Od góry nie da rady, bo zdejmowanie całego przodu z chłodnicą to byłaby już gruba przesada. Więc nie kombinowałem aby uwalić się na śmierć, tylko pojechałem do warsztatu p. Wasia. Tam mi pompę wymienili myk-myk. Ale robił to mechanik, który przy Transitach przepracował 25 lat...
Chłodnicy się nie rusza. Ale jest inny problem, potencjalnie powodujący dodatkowe koszty. Pompa serwa jest na wspólnej osi z pompą wody, siedzi na pompie wodnej i przekazuje napęd przy pomocy wieloklina. Po wielu latach kiedy to się ruszy, rozłączy, prawie na pewno pompa wodna będzie ciekła. Ten wieloklin to znana bolączka. Jasny punkt w tym nieszczęściu jest taki, że w stosunku do kosztu pompy serwa, pompa wodna jest o wiele tańsza. Więc w powietrzu wisi pytanie - zmieniać także pompę wodną, czy nie?
Jeszcze dopowiem - ja pompy wodnej nie zmieniałem, bo.... była już przedtem zmieniona. I prawdopodobnie skatowany, ruszony wieloklin wykończył szybciutko pompę serwa.
Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 22-06-2022 o 18:59
|