View Single Post
Stary 30-06-2022, 19:25   #107
moliki@o2.pl
ford::amateur

Imię: Adam
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Moduł przyczepy - Trailer Tow Module (TTM) - Instalacja/Testy

Cytat:
Napisał chitozz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam wszystkich! Potrzebuję trochę pomocy. Kupiłem oryginalny hak westafalii z oryginalną wiązką 13 pin. Do tego dokupiłem oryginalny uzywany moduł. Musiałem doprowadzić zasilanie ze skrzynki bezpieczników po lewej stronie bo nie miałem szarej wtyczki. W zielonej wtyczce brakowało masy na czwartym pinie, więc dorobiłem. Zasilanie dochodzi do modułu. Sprawdzone miernikiem. Ale problem jest taki, że w gnieździe nigdzie nie ma napiecia 12v. Oczywiście przy włączonym aucie, włączonych światłach i kierunkowskazach i tak dalej. Na niektórych pinach napiecia nie ma w ogóle, a na niektórych waha się pomiędzy 2 a 6v. Pytanie czy to wina modułu lub na przykład masy? Nie jestem ani trochę biegły w elektryce, ale wydaje mi się, że na przykład sprawdzając w gnieździe światło postojowe powinno być stałe 12v, tak? Z góry bardzo dziękuję za pomoc kolegom!

Mam analogiczną rozkminkę.
@chitozz Jak sobie z tym poradziłeś?

U mnie założony oryginalny moduł, moduł aktywowany w systemie, dorobiona masa na zielonej wtyczce a zasilanie pociągnięte ze skrzynki bezpieczników. Na wejściu do modułu mam 12V

Z kolei na wyjściu na poszczególnych pinach mam ok. 1,6-2,0V (na kilku brak napięcia). Nic się nie zmienia po włączeniu/wyłączeniu świateł.
Niestety nie mam aktualnie czego podłączyć do gniazda.

Ktoś ma pomysł o co może chodzić?
Walnięty moduł?
Czy coś źle podłączyłem?
Dzięki z góry za wszelkie wskazówki
moliki@o2.pl jest offline   Odpowiedź z Cytatem