Odp: Stuki przy zmianie biegów
W moim mk4 1.0 EcoBoost 125KM, 40 tyś. przebiegu jest dokładnie to samo - zimny silnik brak głuchego stuku przy wrzucaniu jakiegokolwiek biegu. Po 10 km pojawia się czasami stuk przy wrzucaniu jedynki, a jak się silnik w pełni nagrzeje stuk pojawia się też na 2, 3 i 4 biegu, ale nie zawsze. Co ciekawe nigdy nie mam stuku na 5 i 6 biegu... Gdzieś na forum wyczytałem, że jak się przyciśnie dłużej sprzęgło przed wrzuceniem jedynki to nie ma stuku - testowałem i rzeczywiście u mnie też tak jest. Byłem 2x w ASO w Poznaniu w Bemo (auto mam na przedłużonej gwarancji) i nie stwierdzili usterki - domyślam się, że testowali je jak było zimne... Podczas rozmowy z doradcą serwisowym napomknął on, że te te skrzynie nie wyprzęglają czasami do końca i stąd taki stuk – podobno to ich “urok”, związany z pracą sprężyn tarczy sprzęgła. Nie wiem ile jest w tym prawdy – piszę tylko to co usłyszałem osobiście w ASO. Skoro tak powiedział to znaczy, że znają temat... Testowałem różne techniki zmiany biegów i za każdym razem po pełnym nagrzaniu silnika jest to samo, a więc to nie kwestia stylu jazdy czy obchodzenia się z lewarkiem. Miałem poprzednio mk2 1.5 benzyna 100KM – przejechałem nim ponad 100 tyś. km i skrzynia ani razu nie wydała takiego stuku... a nogę mam “dość ciężką”...! Z drugiej strony nie chce się wierzyć, że jak Ford testował prototypy mk4, nie zauważył takiego problemu??? Trzeba zdać sobie sprawę, że na forum wiele osób opisuje występowanie takich stuków (szczególnie przy wrzucaniu jedynki), a więc nie jest to pojedynczy przypadek!
|