Odp: Premium Sound System - dołożenie, schemat, zdjęcia
Sony audiofile ma wbudowany wzmacniacz. Tylko ten wzmacniacz potrzebuje dodatkowego zasilania z tylnej skrzynki bezpieczników FC10 - 10A realizowane przez szarą wtyczkę. Z szarej kostki idą przewody do subwoofera oraz do wysokotonowych na desce jak i szarą wtyczką jest dostarczane zasilanie i masa do wbudowanego wzmacniacza. Reszta głośników jest realizowana przez standardową wtyczkę do radia jak i standardowe zasilanie radia jest realizowane przesz tą wtyczkę. Natomiast głośnik centralny ma wyjście z tej samej kostki do której jest podłączony tor audio z modułu bt są to piny 1 i 7. Nawet zwykłe poliftowe radio sony z czarnym pokrętłem ma wyjście na ten głośnik centralny. Blaupunkt SD bez wyjścia video nie ma wyjścia na głośnik centralny, natomiast z wyjściem video tzw. MCA 2 SD Plus już posiada wyjście na centralny z tych samych pinów 1 i 7.
Na zdjęciach opis szarej wtyczki oraz biała wtyczka C piny 1 i 7 w quadlocku odpowiedzialne za głośnik centralny. Jesli koś ma mondeo może sobie sprawdzić, że ma we wiązce wyjście na ten centralny i można go sobie dołożyć wysokotonowy na podszybie oczywiście poliftowy. Również poliftowy S-max i Galaxy mają wyjście na centralny - łatwo sprawdzić demontując licznik, po prawej stronie za licznikiem na wiązce jest szare gniazdo do podłączenia centralnego. Osobiście miałem w rękach wiązki kokpitu z mondeo 2011 oraz 2012 gdzie podłączenie do centralnego było. Tylko dołożyć głośnik centralny taki sam jak w osłonach lusterek czy w tylnych drzwiach tylko ma specjalny uchwyt aby go na podszybiu przykręcić oraz sony z czarnym pokrętłem czy Blaupunkt MCA2 SD plus. Mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości obowiązkowego posiadania dodatkowego wzmacniacza przy sony audiofile jest on wymagany przy blaupunkt oraz zwykłym sony.
Ostatnio edytowane przez franciszekmg ; 05-07-2022 o 22:38
|