Temat: [Mondeo 2007-2014] Bardzo częste wypalanie filtra DPF
View Single Post
Stary 06-07-2022, 06:41   #678
pacp
ford::advanced

Model: Mondeo MK4
Silnik: DW10C 163KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Bardzo częste wypalanie filtra DPF

To skomplikowane. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wróciłem do dodatku Millersa bo doszedłem do wniosku że na pewno nie był on problemem skoro podczas jego stosowania się poprawiło, jednak po tym powrocie już wykres nie odbił do góry.

Jeździłem więc z nadzieją ale interwał pomiędzy wypalaniami zamiast się wydłużać do się skracał aż do jednej serii gdzie wypalanie było co 100 km aż w końcu raz co 30 km i wyskoczyła usterka silnika P244C (zbyt niska temp. spalin).

Po podłączeniu obd rzeczywiście temp dochodziła do 420 st. C zamiast do 630 jak miało to miejsce dawniej.

Pierwszy pomysł więc że świeca dopalająca sie skończyła albo po czytaniu neta była jeszcze możliwość że wystarczy tylko ją wyczyścić.

Kupiłem więc świece (200 zł) i udało się odkręcić tą pod samochodem (ale tylko z pomocą palnika). Po zdemontowaniu gniazdo zawalone nagarem więc zostało odskrobane, wymyte. Świec była niby sprawna po rezystancji ale jak już było w rękach to wymieniłem.

Teraz nie wiem czy ten nagar był sprzed tylu lat.. czy zrobił mi go olej Millersa który jest jak wspominałem full saps. Czy może sama świeca się skończyła i nie grzała do 630 stopni. Czynników wiele ale powoli mam nadzieje, wyjaśniam sobie temat.

Ostatnie wypalania to pierwsze po 90 km od wymiany świecy i kolejne już 318 km i wczoraj 338 km. Na razie rośnie.

Wykres w załączniku.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Zrzut ekranu 2022-07-06 063930.jpg (91.7 KB, 30 wyświetleń)
pacp jest offline   Odpowiedź z Cytatem