Temat: [Focus 2011-2014] Wymiana wtryskiwacza 1.6 tdci
View Single Post
Stary 06-07-2022, 17:15   #185
P4WE7
ford::amateur

Model: Focus MK3
Silnik: 1.6TDCi
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Wymiana wtryskiwacza 1.6 tdci

Witam i dołączam do wątku.. zachciało mi się Forda kurde. Kupiłem go dwa miesiące temu, od pierwszego właściciela, przebieg pewny, od znajomego który kupił go w salonie - 89k km nalotu, na dzień dobry padło wspomaganie(regeneracja przekładni), tydzień temu klima(cewka) i przy sprawdzaniu kompem wyszło że są błędy od wtrysków:

1. P02D300 - wtryskiwacz, cyl. 4 - osiągnięta wartość maks. granicy regulacji
2. P02CF00 - wtryskiwacz, cyl. 2 - osiągnięta wartość maks. granicy regulacji
3. P02CD00 - wtryskiwacz, cyl. 1 - osiągnięta wartość maks. granicy regulacji
4. P02D100 - wtryskiwacz, cyl. 3 - osiągnięta wartość maks. granicy regulacji

5. P02A200 - 3 cylinder - regulacja paliwa osiągnęła maks.

Samochód pali od strzału, nie kopci, rozwija moc(plynnie). Przejechałem się nim na wypad w góry(600km), bez problemu zajechał i wrócił, wziął 4,5L / 100, rozgrzany na jałowym pokazuję 0,5L/h. Szczerze to jestem zdziwiony że wtryski są już niewydolne, fakt jeżdżę nim raczej oszczędnie i trzymam go na 1,8/2.0k RPM. To co zauważyłem że ma taką metaliczną pracę podczas ruszania i zmianie z 1-ki na 2-ke(wkręcanie się), oraz przyspieszania(gaz mocniej wciśnięty) powyżej 2k RPM, ale sam nie wiem? czy te silniki tak nie pracują tak poprostu zwyczajnie, ma głowice 8V.. po zakupie robiłem pakiet startowy: rozrząd kpl, pasek osprzętu + napinacz, olej + wszystkie filtry(filtr paliwa od Boscha kupiłem). Wtryski kaput? Co sądzicie? 100k nie dojechał i układ wtryskowy ma zgona?
P4WE7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem