View Single Post
Stary 11-07-2022, 10:49   #6
herscher
ford::beginner

Imię: Michał
Model: S-max
Silnik: 1.6 ecoboost,
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: biały dym na zimnym silniku 1.6 ecoboost 160KM

Cytat:
Napisał lucas4891 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No to chyba olej konsumuje.
Jaki jest zapach tej chmury porannej i czy ta biel nie jest taka bardziej błękitna?

Śmierdzi jak dla mnie typowo spalinami, chmura jest biała, błękitu nie dopatrzyłem się. Też się zastanawiałem czy to olej spala bo wlali mi, zresztą jak zwykle, 5W20. Jeden z mechaników zasugerował że olej jest zbyt rzadki i dlatego z uwagi na wiek auta, gdzies już przechodzi i się go spala. Dlatego wymieniłem teraz olej na 5W30 motula i dalej to samo.

Jadę dzisiaj do mechanika, będzie sprawdzał co się dzieje. Może jedna płyn chłodniczy gdzieś bierze...?

Bump:
Cytat:
Napisał szynszyl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nalał oleju pełny stan, bo przed jego wymianą było pewnie minimum, a teraz żre olej bo uszczelniacze swoje już przeszły. A że silniki wyżyłowane to pewnie szklanki j zawory.
gdyby to był 1.0 160KM to bym powiedział że wyżyłowany. Ale to 1.6, nawet nie 1.5.

Gdyby szklanki i zawory to biały dym nie powinien być cały czas? A ja to mam tylko na zimnym silniku i trwa to chwilę. Jak jeżdżę i zrobię pedał do dechy, to za mną nie ma białej chmury, to już też sprawdzałem.
herscher jest offline   Odpowiedź z Cytatem