Cytat:
|
No to chyba olej konsumuje.
Jaki jest zapach tej chmury porannej i czy ta biel nie jest taka bardziej błękitna?
|
Śmierdzi jak dla mnie typowo spalinami, chmura jest biała, błękitu nie dopatrzyłem się. Też się zastanawiałem czy to olej spala bo wlali mi, zresztą jak zwykle, 5W20. Jeden z mechaników zasugerował że olej jest zbyt rzadki i dlatego z uwagi na wiek auta, gdzies już przechodzi i się go spala. Dlatego wymieniłem teraz olej na 5W30 motula i dalej to samo.
Jadę dzisiaj do mechanika, będzie sprawdzał co się dzieje. Może jedna płyn chłodniczy gdzieś bierze...?
Bump:
Cytat:
|
Nalał oleju pełny stan, bo przed jego wymianą było pewnie minimum, a teraz żre olej bo uszczelniacze swoje już przeszły. A że silniki wyżyłowane to pewnie szklanki j zawory.
|
gdyby to był 1.0 160KM to bym powiedział że wyżyłowany. Ale to 1.6, nawet nie 1.5.
Gdyby szklanki i zawory to biały dym nie powinien być cały czas? A ja to mam tylko na zimnym silniku i trwa to chwilę. Jak jeżdżę i zrobię pedał do dechy, to za mną nie ma białej chmury, to już też sprawdzałem.