View Single Post
Stary 19-07-2022, 12:02   #37
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: DW10F błędy P0490 , P042E , P02FA

@lukasz5783 turbinę też wymieniałeś? Bo moje kroki zmierzają właśnie w jej stronę a konkretnie w uszkodzenie jej sterowania (gruszka, czujnik kopiowania, bądź sama geometria). U mnie sytuacja była zgoła odmienna - jest lato, zero błędów, w zasadzie od marca mam święty spokój. A problem pojawiał się mega mega sporadycznie właśnie zimą. Z tym że u mnie tylko ten jeden błąd P1102 i żaden inny więcej. Tak jak pisałeś, wymienione prawie wszystko - map, maf, egr nowy ori, węże podciśnienia, elektrozawór sterowania turbo. Dolot szczelny. Podciśnienie zmierzone za pompą vacum i wygląda ok. Nie ruszane były tylko wtryski oraz turbina… Poza tym mimo że błędów brak, to wciąż widzę zaniżony przepływ powietrza oraz zbyt niskie doładowanie. Przykład: zdrowy silnik przy max doładowaniu turbiny potrafi doładować 2.77bar (minus 1.0 atmosferycznego, czyli realnie jakieś 1,7bara), a u mnie jest cały czas nędzne max 2.28-2.35bar (realnie 1.28-1.35). Stąd też patrzę w kierunku turbo albo wtrysków (albo za mało spalin które nie umieją napędzić turbo, albo sterowanie turbo nie daje rady). Zróbcie chłopaki pomiary u siebie, podejrzewam ze te odczyty z map i maf będą takie jak u mnie :/

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem