2,5 T benzyna, zbyt niskie ciśnienie doładowania spręzarki P0299
Witam i proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, posiadam drugie auto Kuga 2,5 T z 2011 roku
Brak ciśnienie doładowania turbo, objawy takie że ciśnienie turbo waha się od 0,1 bara do 0,3, czasem do 0,4 max. Można powiedzieć że im wyższe obroty tym niższe ciśnienie. Wszelkie możliwości zostały sprawdzone według mechanika: czujnik ciśnienia, n75, szczelność na przewodach, odłączany katalizator, boost reaguje prawidlowo.
Turbo było wyjmowane, sprawdzone w turboklinice Lublin - stwierdzono że jest w bardzo dobrym stanie, brak zużycia, gruszka wyregulowana.
Mechanik któremu zleciłem sprawdzenie auta stwierdził że nie jest w stanie nic więcej sprawdzić. Zamykał jakiś zawór już nie kojarzę jaki ale turbo pompowało ciśnienie do 1,0 bara i komputer zamykał przepustnicę.
Twierdzi że zachowanie jest takie jakby np. egr był otwarty ale nie wie czy w samym silniku jest coś takiego. Az tak nie zna tego silnika. Jednym slowem wszystko działa jak powinno a nie pompuje.
Czy w tych silnikach jest EGR? lub coś podobnego co mogło by powodować straty ciśnienia? wydaje się że w benzynie nie ma egr - to moje zdanie - nie jestem mechanikiem, nie wiem.
Zwykły tester OBD nie pokazuje błędów, dopiero bardziej rozbudowane narzędzie pokazuje błąd P0299.
Proszę o jakieś podpowiedzi, może ktoś zna speca od silników Volvo 2,5 T (5) na terenie Lublina lub okolic.
Ostatnio edytowane przez Mundek1975 ; 21-07-2022 o 00:31
Powód: Nie wpisałem rodzaju auta w którym mam problem. Konto mam na C-maxa a problem mam z Kugą
|