View Single Post
Stary 23-07-2022, 16:52   #10
Mazi_Wro
ford::amateur

Imię: Patryk
Model: Focus mk2
Silnik: Benzyna 1.6 115km
Rocznik: 2008
Domyślnie Wymiana modułu komfortu - nieznane numery

Witam,
Starałem się znaleźć odpowiedź na swoją sytuację na forum, ale niestety nie bardzo mogę którykolwiek wątek dopasować.
Kupiłem niedawno Focusa mk2 2008 1.6 115km benzyna - centralny zamek, wszystkie szyby elektryczne, elektrycznie składane lusterka, podgrzewane szyby i lusterka, podgrzewane siedzenia, klimatyzacja automatyczna, multimedialna kierownica, kierownica po lewej - nie wiem co może jeszcze być istotne...

Przy zakupie okazało się, że nie działają:
- centralny zamek
- szyby z prawej strony (ani z panelu kierowcy, ani z przycisków na drzwiach). Z lewej wszystko działa
- nie składają się lusterka
- nie działa kierunkowskaz na lusterku prawym

Ustaliliśmy, że to na pewno moduł komfortu. Więc naprawa niedroga. Sprzedający zaoferował się, że jak weźmiemy to da do swojego elektryka i się ogarnie. Jak dla mnie OK.
Po odbiorze od elektryka okazało się, że wymienił moduł i działa centralny zamek, tylna szyba działa z przycisku na drzwiach - przednia dalej nie reaguje, lusterko lewe się składa.
Przedstawił sytuację, że przejrzał wiązki, kostki, itd - wniosek, że wszystko OK i teraz trzeba tylko zaprogramować zakupiony moduł, ale on nie ma odpowiedniego oprogramowania.
Auto wziąłem i dałem w swoim mieście do elektryka. Dałem mu także wymontowany (numer 7M5T14B533CC) przez poprzedniego elektryka.
Ten stwierdził, że ani ten w drzwiach, ani ten wymontowany nie pasują. W jego ocenie jeden jest od anglika, a drugi jest Masterem z lewych drzwi. Dlatego żaden nie będzie prawidłowo działać.
Polecił mi kupić kolejny moduł. Według niego powinien pasować 7M5T14B533CE.

I teraz moja prośba...
Jak oceniacie tą sytuację? Czy to na pewno moduł? Jeżeli tak to jaki powinien być jego numer?

Z góry dzięki za pomoc.
Mazi_Wro jest offline   Odpowiedź z Cytatem