View Single Post
Stary 25-07-2022, 10:41   #544
_Semtex_
ford::amateur

Model: KIA CEED GT
Silnik: 1.6 T-GDI 204 KM DCT
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Focus Mk4 Facelift

Cytat:
Napisał Tomasz76 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zauważyłem, że właśnie pojawiła się Kia XCEED po FL. Przejadę się do salonu Kia porozmawiać o dostępności skrzyń automatycznych w tym modelu. Jak z wyciszeniem wnętrza w Kia Ceed. Jest tak sobie, czy bardzo źle? Z tego co czytałem, to Kia pod względem wyciszenia kabiny na tle konkurencji wypada słabo.
Automatów nie ma i nie wiadomo kiedy będą. Wizerunkowa porażka Koreańczyków, w którą dalej brną - najpierw anulowali ludziom zamówienia, a teraz informują o lifcie X-CEEDa, do którego będzie można zamówić realnie jedynie 1.5 160 KM w manualu. I pewnie do końca roku sytuacja się nie zmieni.

Wyciszenie w CEEDzie zostało poprawione względem przedlifta. Jest naprawdę ok. Samochód ma JBLa, którego można normalnie używać (dobrze brzmi i boczki drzwi nie wpadają w drżenie). Przez ostatnie 3 miesiące jeździłem w kółko Poznań - Olsztyn, Olsztyn - Poznań i spokojnie prowadziłem rozmowy telefoniczne, słuchałem podcastów i muzyki. W Foce jest lepiej, ale już tylko trochę. Myślę, że w X-CEEDzie wielkich różnic względem ww. nie będzie.

Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dajcie spokój z tymi koreańcami, własnych myśli nie słychać jak jedziesz 150/h.
co z tego że z zewnątrz ładne, przejedźcie się, przepaść między Foka jest kolosalna.
Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dalej jest przepaść, kijanki tylko wyglądają i tyle.
Nie jechałeś nowym CEEDem - nie napisałbyś tego gdybyś miał porównanie.

Cytat:
Napisał mskgs Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie zgodzę się. Wyciszenie i jeszcze parę rzeczy by się znalazło - jest gorzej, ale są rzeczy, w których Kia jest lepsza. Wykonanie i spasowanie w środku, multimedia IMO są lepsze od SYNC 3, tańszy serwis. Podejście do klienta też mają lepsze, mimo tej nieszczęsnej akcji anulowania zamówień z automatami. W Fordzie to wiecznie sami sprzedawcy nic nie wiedzą i mają wieczny bajzel wewnętrznie, do tego dochodzą jakieś cięcia w wyposażeniu. Zamawiasz auto z wielowahaczem, dostajesz z belką. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak, wnętrze jest lepiej spasowane, choć warto tutaj pójść w wyższe wersje (Business, GT-Line, GT), bo mamy dużo lepsze materiały niż Fordzie. Nie wiem czemu Ford tak bezwzględnie oszczędza na tych wnętrzach... Multimedia w KIA przede wszystkim płynnie działają i zawsze wszystko się włącza/łączy. Przynajmniej ja nie odnotowałem żadnych problemów.

Taka ciekawostka - wszystkie obecnie oferowane CEEDy mają wielowahacz (tylko wersja 100 KM nie miała).

W życiu bym nie pomyślał 2 lata temu, że kupię koreański samochód, ale obiektywnie to są naprawdę udane maszyny.

Ten GT-ek przez to, że ma wielowahacz, 18-stki felgi obute fabrycznie w Pilot Sport 4, twardsze sprężyny i nieco obniżone zawieszenie, dysponując nieco ponad 200 koniami, serio sprawia radość z jazdy. Do niedawna był też bardzo dobrze wyceniony. KIA oferowała ten samochód w wersji shooting brake (PROCEED), na który w PL złożonych zostało bardzo dużo zamówień.
_Semtex_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem