Temat: [Focus 1998-2004] Wymiana szyby drzwi prawy tył
View Single Post
Stary 27-07-2022, 00:35   #5
LukNFT
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Ford Focus mk1
Silnik: 1.8 Pb
Rocznik: 2000
Domyślnie Wymiana szyby, tył po stronie pasażera

Cześć, przychodzę do was z zapytaniem jak to zrobić. Ford focus Sedan mk1 GHIA citrus gold. W skutek mojej winy szyba tylna po stronie pasażera rozbiła się w drobny mak. Zaczęło się od tego że zwlekałem z naprawą podnośnika szyby elektrycznej bo jak podejrzewałem coś pękło i linka się posiepała więc zamykałem szybę rękami i podklejałem taśmą by się trzymała aż powoli traciła na przyczepności to ją wtykałem nieco pod uszczelkę aż w końcu szyba pod wpływem naprężenia pękła. Kupiłem nową na szrocie jak i nowy podnośnik (ta szyna, regulator jak kto woli) i myślałem że szybę włożę na metodę "po ukosie" aż wejdzie. Okazało się że to działa w przypadku przedniej szyby bo jest dłuższa i da się to zrobić bez uszkodzenia. Wyszukałem że nie obejdzie się bez zdejmowania uszczelek i tak też zrobiłem bo okazało się że nie są przyklejone silikonem. Uszczelkę jak i wnęki drzwi oczyściłem już z pozostałości po szybie ale nie wiem jak ją wsadzić a mianowicie: bez uszczelek da się ją wsadzić na metodą po ukosie ale pytanie moje jest czy gdy ją włożę, włożę w "małą prowadniczkę" która jest za uszczelką i zabezpieczając dół drzwi np. folią etc i wtedy gdy ona będzie tam luźno to wetknę z powrotem uszczelkę na miejsce ? czy lepiej to zrobić z założonym podnośnikiem ? bo patrząc po drugiej stronie to ciężko będzie założyć uszczelkę bo szyba nie chowa się "100 %" jak na przodzie.

Wiem, dużo czytania. ale nie wiem jaką strategię obrać

Ostatnio edytowane przez LukNFT ; 27-07-2022 o 00:53
LukNFT jest offline   Odpowiedź z Cytatem