View Single Post
Stary 27-07-2022, 10:15   #128
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Dodanie podświetlenia nóg i schowków w drzwiach

Witam
Trafił mi się znajomy, któremu zamarzyło się w ff3 przedlifcie oświetlenie skarpetek nieco specyficzne, czyli po wygaszeniu po wygaszeniu białego oświetlenia skarpetek, przy włączonych światłach (jazda w nocy) zmienia się ono najlepiej płynnie na kolor ice blue, czy jak kto woli cyjan . Jako, że to nie moja fura, to zanim podejdę do tematu zerknąłem po schematach i oczywiście na forum. Jak zauważyłem podłączanie białych jeden z kolegów wykonał tak:
Cytat:
Napisał kubaw20055 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Połączenie jest proste (dokładamy 1 przewód we wtyczce c3, pin 21, zasilanie pożyczyłem z wtyczki podświetlenia schowka - przewód brązowo zielony)
czyli wykonał to tak, jak w wersji „NA ONLY” (plus) z C8 pin 12, a (minus) z C3, pin 21, czyli dimming 1.
Dalej kolega napisał:
Cytat:
Napisał kubaw20055 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Lampki zapalają się płynnie po otwarciu samochodu pilotem lub po otwarciu drzwi. Działają niezależnie od lampek sufitowych
co jak rozumiem oznacza, że (minus) do C3, pin 21 dostarczany jest z drena tranzystora MOSFET z kanałem N, który to sterowany jest PWM z jakiegoś mikrokontrolera wchodzącego w skład BCM i w związku z tym na C3, pin 21 także jest sygnał PWM, aby możliwe było płynne wygaszanie.
Teraz pytania. Czy dobrze rozumiem działanie wyjścia C3, pin 21? Aktualnie nie dysponuje oscyloskopem, aby to sprawdzić. Czy ktoś wie ile prądu można pobrać z C3, pin 21 (dodatkowe 4 ledy przy 14,4 V pobierają mi ponad 0,5 A) ?
Jeśli chodzi o włączenie podświetlenia w kolorze ice blue, to można by to ogarnąć aktywując dimming 2 czyli oświetlenie nastrojowe, ale są aktywowane światła skandynawskie co robi mały kłopot.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem