View Single Post
Stary 30-07-2022, 18:29   #2543
Szuiram76
ford::average

Model: Focus MK3 FL
Silnik: EB 1.5 150km
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Odbiór auta i spostrzeżenia eksploatacyjne

Dwa tygodnie temu jeździłem KUGA FHEV FWD na użyczeniu z salonu, a dziś jeździłem Sportage HEV FWD GTLine w ramach jazdy próbnej przez godzinę - zatem mogę porównać na bieżąco; KiA to auto bardzo fajne na zewnątrz, kolor experience green jest mega dobry, niestety w środku nie udało mi się znaleźć optymalnej pozycji za kierownicą by ogarniać wzrokiem ekran z zegarami. Żadne kombinacje z ustawieniem fotela nie pomaga - nie da się widzieć wszystkiego i już - potwierdził mi to potem handlowiec z KIA - osoby bliskie 190cm nie są w stanie tak ustawić kierownicy i fotela by mieć przed sobą zegary widoczne w 100%.

Fotel jakby nieco dłuższy pod udami niż w Kuga, ale za to odcinek lędźwiowy po godzinie już mnie bolał, mimo ustawienia odpowiedniego. Wydaje się że jedzie się wyżej niż w Kuga, szyba przednia jest bliżej i łatwiej się ogarnia wszystko między kokpitem a szybą od wewnątrz. Podobnie z dachem panoramicznym - wysokie osoby mimo fotela najniżej ustawionego, w zasadzie ocierają głową o podsufitkę - jedyne wyjście to auto ze stałym dachem. Po wyregulowaniu przedniego fotela pod moje potrzeby, z tyłu dla pasażera za mną pozostaje mało miejsca, jak w Focus Mk3 (duży minus). Tylne siedzenia nie są regulowane (przód/tył). Bagażnik jest duży i wydaje się być ustawny.

Ekran środkowy z multimedia palcuje się niesamowicie mocno, sam ekran działa dobrze i tyle, to samo ten element piano-black w okolica selektora od trybów jazdy.
W bokach drzwi mniej miejsca na butelki lub akcesoria niż w Fordzie, schowek wg mnie z przodu mniejszy niż w KUGA.

Wrażenia z jazdy: czuć ten automat 6-biegowy jak przyśpiesza i zmienia przełożenia, na 6 biegu już wyje dość głośno (powyżej 80km/h) - W KUGA jest to tak dynamiczne przyśpieszenie , że wydaje się że płynie po asfalcie , w KIA jest głośno w kabinie nawet poniżej 100km/h - w czasie takiej dynamicznej jazdy szybko pokazuje spalanie na poziomie 10 litrów.
W trybie ECO gdy jechałem spokojnie można zejść do 7 litrów. Mimo że to hybryda to w zasadzie nigdy nie poczułem że jadę choć przez chwilę na prądzie samym, silnik spalinowy działa nieustannie i cały czas jest napęd hybrydowy aktywny. W Kuga była informacja kiedy jadę na na prądzie a kiedy uruchamia się napęd hybrydowy, było to tez słychać gdy jadę na baterii. Zatem dziwna ta hybryda w KIA, trochę to jak MHEV działa.., lub jest to tak dyskretne że nie można zauważyć tej różnicy...
Samo przyśpieszanie w KUGA wydaje się nie mieć opóźnienia przy wciśnięciu gazu mocno, w KIA było czuć 1-2 sekundy zawahania auta nim zaczęło gwałtownie przyspieszać, nawet w trybie SPORT - próbowałem na tym samym odcinku co KUGA.

bardzo mnie rozczarowały słabe hamulce w KIA: nawet przy mocnym wciśnięciu hamulców z prędkości 50km/h miałem wrażenie jakby ledwo hamowało, raczej spowalniacz niż konkretny hebel... W Kuga FHEV miałem raz potrzebę gwałtownego hamowania z dużej prędkości to w zasadzie stanął w miejscu i był taki odgłos jakby w coś uderzyć...
Brak w KIA info że działa rekuperacja i ile się odzyskało tej energii.

Wyciszenie gorsze niż w KUGA - nie ma tu żadnych wątpliwości, nie trzeba przekraczać 120km/h - jest po prostu głośniej i czuć wszystko z nawierzchni.
Myślę że przy tym samym wyposażeniu KIA będzie tańsza o 10-15k zł niż KUGA, ale jak powiedziała moja żona: ładny samochodzik, ale nie zachwycił nas jak KUGA, która jest wg nas przestronniejsza, cichsza i przyjemniej się jedzie, a obsługa jest bardziej intuicyjna.

PS: wielowahacz z tyłu w KIA jest w każdej konfiguracji i napędzie.
Szuiram76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem