View Single Post
Stary 03-08-2022, 10:40   #65
kichu93
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Tylne światło przeciwmgielne jakie zamontować ?

Cześć, płynie do mnie Escape 2018 MK2 Lift i zaczynam się zastanawiać jak najlepiej ogarnąć tylne przeciwmgielne. Głównie opierał się będę na tym filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=_HtMlhFo1IzoM&t
Jednak nie do końca podoba mi się fakt możliwości uruchomienia tego światła bez włączonych mijania stąd chciałbym się wpiąć gdzieś w ich plus zamiast w bezpiecznik który daje napięcie po zapłonie.
Mój pomysł to:
Masę pociągnąć od oprawy tylnego przeciwmgielnego do tego przycisku i od przycisku do karoserii tak, że po wciśnięciu będzie "łączyć" masę. Plus ukradłbym z okolic kostki tylnego światła mijania i byłby on podpięty na sztywno do plusa przeciwmgielnego.

Czy coś takiego ma prawo zadziałać ? Czy po uruchomieniu tego przeciwmgielnego nie wywali jakiegoś komunikatu o spalonej żarówce jak będzie większe obciążenie ?

Druga opcja o której myślałem to ukradnięcie plusa z BCM dla mijania i zrobienie reszty analogicznie jak na filmiku (tylko tam jest plus ze skrzynki z bezpiecznikami). Czyli:
Plus: BCM -> Przycisk -> Plus w oprawie lampy przeciwmgielnej tył
Minus: Przycisk -> Karoseria
Tutaj te same pytania jak wyżej - czy dodatkowe obciążenie nie spowoduje błędów?
Może ktoś wie jaki kolor kabla/który PIN w BCM ma plus od świateł mijania ?

Chyba, że jest to waszym zdaniem rzeźbienie i jest jakiś prostszy/lepszy sposób żeby to zrobić w domowych warunkach ?

Dzięki i pozdrawiam.
kichu93 jest offline   Odpowiedź z Cytatem