View Single Post
Stary 05-08-2022, 14:30   #604
Tomasz76
ford::amateur

Imię: Tomek
Model: Focus Active X FL
Silnik: 1.0 hybrid mhev 155KM A7
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Focus Mk4 Facelift

Żeby nie cytować waszych wpisów, to odniosę się po kolei.
@mskgs - Astra też ma HUD na szybie. Natomiast zasadnicze pytanie brzmi, jakiej jakości jest obraz na szybie i czy ma regulację przynajmniej wysokości wyświetlanego obrazu. Całe życie jeździłem samochodami bez tego bajeru i nie narzekałem. Mam w swoim samochodzie rewelacyjny wyświetlacz HUD, ale jest mi on zbędny. Kamera 360, to już kompletnie niepotrzebny gadżet, szczególnie dla osób, które potrafią dobrze jeździć i sprawnie parkować. Nigdy w samochodach nie korzystam z takiego widoku. Za to kamera z przodu pojazdu i szerokokątna z tyłu są bardzo przydatne. Mój zamówiony Focus nie został wykastrowany z dużego wyświetlacza i Sync4. Jeśli wykastrują auto z Sync4 i włożą stary mały ekran, to na pewno zrezygnuję z zakupu. Miałem już okazję testować ten ekran w aucie na postoju i jest świetny. Działa płynnie bez lagów. Do Mazdy 3 nie mam zamiaru nikogo zniechęcać, ale mi ten samochód kompletnie nie pasuje we wnętrzu, poza materiałami.

@niko123 - akurat miękka hybryda, którą posiadam w Golfie powoduje, że DSG lagów praktycznie nie ma. Obecnie skrzynie większości producentów w tym oczywiście DSG, mają straszne lagi ze względu na oprogramowanie skrzyń, które z kolei mają kastrować silniki ze względu na wyśrubowane normy spalin. Hed up, jak pisałem wyżej nie potrzebuję. Światła matrycowe w Golfie świecą super. Uwielbiam duże ekrany w samochodach takie, jak ma Audi, Tesla, Lexus NX, Volvo i wiele innych marek. Taka jest przyszłość motoryzacji i trzeba się do tego przyzwyczaić. Golf prowadzi się dobrze, ale układ kierowniczy należy do raczej miękkich. Jedyne zastrzeżenia w Golfie można mieć do materiałów we wnętrzu. Jednak ja wolę gorsze materiały, ale najważniejsze, żeby były dobrze spasowane i nie trzeszczały podczas jazdy. Przejechałem już Golfem prawie 30tys/km i jest pod tym względem ok. Tak samo liczę na Focusa, że pomimo gorszej jakości materiałów w kabinie będzie cisza. Jeśli chodzi o tunel środkowy, to żadna noga mi się nie obija podczas jazdy. Układ kierowniczy Mazdy lepszy niż w Focusie? A to ciekawe spostrzeżenie, pierwsze słyszę. Jeśli twierdzisz, ze Mazda 3 jest taka fajna, to dlaczego tak słabo się sprzedaje. Jest to samochód widmo na naszych drogach.

@semtex - autonomicznie jeżdżę tylko na drogach ekspresowych i autostradach. Przez 15 sekund nie muszę trzymać rąk na kierownicy. Później lekki dotyk ręką i ponownie jazda autonomiczna. Jeżdżę tak już od kilku lat. Bardzo przydatny system podczas długich podróży. Uparłem się na klasę C, ponieważ takiej wielkości samochód mnie interesuje. Nie muszę szukać w klasie D, bo są auta w klasie C, które spełniają moje oczekiwania. Jeśli po teście Focusa po FL nie będę zadowolony, to będę szukał dalej i w końcu znajdę odpowiednie auto. A jeśli nie znajdę, to ostatecznie przepłacę, trudno. Pod względem wykończenia wnętrza Focus rzeczywiście odstaje od konkurencji, szczególnie Mazdy i Astry. Liczę jednak na to, że Focus zrekompensuje się tym, że będzie cicho w kabinie, że wnętrze będzie dobrze spasowane i nie będzie trzeszczeć, że będzie się świetnie prowadzić, że będzie mało palił, że automatyczna skrzynia ZF będzie płynnie zmieniać biegi i nie będzie miała lagów i na koniec liczę na niską cenę zakupu w porównaniu do konkurencji.

@Matych - nie czepiaj się szczegółów. Czy asystent utrzymania pasa ruchu jest ok?

To by było na tyle. Czas rozpocząć weekend. Na forum wrócę w poniedziałek.

Ostatnio edytowane przez Tomasz76 ; 05-08-2022 o 14:34
Tomasz76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem