Temat: [S-MAX 2006-2015] Brak świateł pozycyjnych
View Single Post
Stary 08-08-2022, 09:48   #19
dodo02
ford::average

Imię: Dominik
Model: S-Max
Silnik: 1.6 eb
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Brak świateł pozycyjnych

W kierownicę nie rąbię, bo gdyby mi wpadły joysticki do środka, to już kaplica - nie będę przełączał muzyki na nawigacji. Bezpieczeństwo przede wszystkim!

A co do Fordów... Mało miałem swoich samochodów, tylko jeden, i miał 20 lat ja go się pozbywałem. Nie wiem jak jest u innych, ale w tamtym pierwszy przewód od podnoszenia szyby przetarł się jak miał 11 lat, a kolejne zaczęły lecieć gdy był pełnoletni.

W S-max, jak nie miał jeszcze 9 lat to musiałem zacząć od łatania wiązek między sterownikami bo przestał odpalać, przełączniki tempomatu zaczęły padać pół roku temu, a lewa wiązka przy klapie bagażnika wygląda jak na zdjęciu (dwa przerwane, jeden ledwo się trzyma, jeden nacięty). Produkcja październik 2012 o ile dobrze pamiętam. Niebieski przewód jest prawdopodobnie od podświetlenia tablicy, bo to wczoraj przestało działać. Na tym forum jest dużo przykładów i często widziałem komentarze, że elektryka w tych samochodach jest "delikatna".

Nie chciałbym porównywać forda do mojej zmywarki beko, która po 3 latach sama sobie podcięła żyły w wiązce "klapy", bo jakiś mądrala tak ją zaprojektował, albo tak policzył. Nie wspinając o innych usterkach. Może takie czasy, może standardowo jak się coś kupuje to trzeba zacząć od poprawienia samemu. Tylko potem ludzie płaczą że im interesy padają...

[UPDATE]
Poprawiłem, bo naprawianiem tego bym nie nazwał. Ponieważ nie mam jak lutować w garażu, trzy przewody zrobiłem na izolowane tulejki zaciskowe, jeden taki z naciętą izolacją zabezpieczyłem taśmą izolacyjną i całe to miejsce taśmą parcianą. Niestety w słoniu zrobiło się dużo ciaśniej, więc nie wiem ile wytrzyma.

I tu kolejne pytanie. Jak sobie najlepiej z tym poradzić? Izolacja rzeczywiście jest słaba, gdzie nie zagiąłem przewodu od razu oryginalna izolacja pękała. Wiem że można kupić zestawy naprawcze do wiązek składające się z przewodu i tulejek zaciskowych, ale trzeba by rozebrać i osłony klapy i bagażnika, bo te uszkodzenia powstają na niewielkim odcinku, a wiązki są na styk. Są inne sposoby? Lutowanie byłoby lepsze?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Clipboard01.jpg (79.2 KB, 43 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez dodo02 ; 10-08-2022 o 09:18 Powód: update
dodo02 jest offline   Odpowiedź z Cytatem