View Single Post
Stary 10-08-2022, 11:35   #616
Kip Fokus
ford::amateur

Imię: Bercik
Model: Leon
Silnik: 1.6 TDI
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Focus Mk4 Facelift

Ciekawa dyskusja na tematy głównie dookoła Focusa FL.
Moje wrażenia po przejechaniu 2,6 tys km od około 20 lipca podstawową wersją Focusa kombi z dieslem są jak najbardziej pozytywne. Jestem użytkownikiem "flotowym" także nie biorę pod uwagę kosztów zakupu czy finansowania.
Na auto czekałem 9 msc. i dostałem wersję z przodem po FL, tyłem przed (stary kształt lamp i lampy"nie-ledowe"). Wnętrze z tabletem sprzed FL.
Auto przyjemnie się prowadzi, zawieszenie bardzo komfortowe bez hałasu na nierównościach. Zaskakująco czuły układ kierowniczy i bardzo mocna reakcja auta na ruchy kierownicą. Auto odbieram jako ciche przy prędkościach autostradowych, a jeżdżę 90% drogami dwujezdniowymi. Dynamika wystarczająca do codziennej jazdy. Spalanie za 2,6 tys km średnio 5,1. Skrzynia biegów (manualna) bardzo lekko pracuje.
Wnętrze oceniam jako dobre jakościowo i przyjemne, nic nie przeszkadza w prowadzeniu, nie hałasuje i sprawia dobre wrażenie. Android auto działa prawidłowo, choć tylko na kablu. Ciekawostka - muszę wyłączać smartwatcha-a, żeby rozmawiać przez zestaw głośnomówiący (to samo było w poprzednim aucie innej firmy) Bardzo wydajna klimatyzacja mimo, że manualna, szybko schładza nawet przy 30 i więcej st. C.
Dość płaski tunel środkowy przy tylnej kanapie to duży plus dla mnie przy 3 osobach z tyłu.
Jeśli miałbym wymienić zauważone wady w tej wersji auta to brzmienie głośników, które jest trochę "płaskie" i odstaje na minus w stosunku to poziomu auta jako całości.
Nie rozumiem, też logiki działania "auto-hold", które mam włączone i mimo to czasem nie załącza hamulca automatycznie, szczególnie przy np. przy przeparkowaniu auta bez zapiętych pasów.
Brakuje mi automatycznych wycieraczek, co miałem w poprzednim aucie, ale nie przeszkadza mi manualna klima, a poprzednio miałem dwustrefowy automat.
Przyzwyczajam się do metalicznego wzorka na przedniej szybie od układu podgrzewania.

Po myciu auta spod niektórych uszczelek wyciekało sporo pyłu, tak jakby auto gdzieś długo stało i zbierało kurz, ale to już chyba udało się wypłukać.

Ocena najbardziej ogólna z możliwych - dobre auto, polecam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kip Fokus jest offline   Odpowiedź z Cytatem