Opadające przednie drzwi, zawias, wymiana tulejek.
Zrobiłem to parę miesięcy temu i do tej pory zero luzu, a jaka frajda z takich drzwi. Może się jeszcze komuś przyda patent.
Sam zestaw kupiłem aliexpress, około 30zł wyszło. Wymiary tylko jednej tulejki w mondeo mk3 się nie zgadzają i jest potrzeba rozwiercić otwór tulejki na większy rozmiar.
Kupujemy taki zestaw:
Auto drzwi samochodu zawias Pin dla Honda Civic Accord CR-V CRX CX DX EX SI EG6 B16 D16 EK EG EH EJ i tuleja zestaw naprawczy YC101362
Do tego musimy mieć dostęp do trzech wierteł: 8mm, 9mm, 11,9mm - lub 12mm.
Zaznaczamy mazakiem lub czym innym pozycje zawiasu na słupku i drzwiach, odkręcamy całkowicie zawias. Wybijamy z zawiasu sworzeń i większą tulejkę, teraz wiertłem 11,9mm rozwiercamy otwór po tulejce. Następnie wybijamy mniejszą tulejkę i w otwory montujemy nowe tulejki odpowiednią stroną tak jak były stare zamontowane. Warto mieć zdjęcia z telefonu. Sprawdzamy czy sworzeń wchodzi w tulejki, jeśli nie to rozwiercamy tulejki odpowiednim wiertłem: mniejszą 8mm i większą 9mm.
Obie części zawiasu składamy do kupy (warto nasmarować, ja dałem
biały smar) i montujemy w samochodzie na zaznaczonych mazakiem miejscach. Odkręcamy drugi zawias i robimy to samo.
Powodzenia.
|