View Single Post
Stary 10-08-2022, 19:39   #617
kedzior87
ford::amateur

Model: Focus Active Kombi MK4 FL
Silnik: 1.0 Eccobost MHEV 155KM
Rocznik: 2022
Domyślnie Odp: Focus Mk4 Facelift

Cytat:
Napisał Kip Fokus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciekawa dyskusja na tematy głównie dookoła Focusa FL.
Moje wrażenia po przejechaniu 2,6 tys km od około 20 lipca podstawową wersją Focusa kombi z dieslem są jak najbardziej pozytywne. Jestem użytkownikiem "flotowym" także nie biorę pod uwagę kosztów zakupu czy finansowania.
Na auto czekałem 9 msc. i dostałem wersję z przodem po FL, tyłem przed (stary kształt lamp i lampy"nie-ledowe"). Wnętrze z tabletem sprzed FL.
Auto przyjemnie się prowadzi, zawieszenie bardzo komfortowe bez hałasu na nierównościach. Zaskakująco czuły układ kierowniczy i bardzo mocna reakcja auta na ruchy kierownicą. Auto odbieram jako ciche przy prędkościach autostradowych, a jeżdżę 90% drogami dwujezdniowymi. Dynamika wystarczająca do codziennej jazdy. Spalanie za 2,6 tys km średnio 5,1. Skrzynia biegów (manualna) bardzo lekko pracuje.
Wnętrze oceniam jako dobre jakościowo i przyjemne, nic nie przeszkadza w prowadzeniu, nie hałasuje i sprawia dobre wrażenie. Android auto działa prawidłowo, choć tylko na kablu. Ciekawostka - muszę wyłączać smartwatcha-a, żeby rozmawiać przez zestaw głośnomówiący (to samo było w poprzednim aucie innej firmy) Bardzo wydajna klimatyzacja mimo, że manualna, szybko schładza nawet przy 30 i więcej st. C.
Dość płaski tunel środkowy przy tylnej kanapie to duży plus dla mnie przy 3 osobach z tyłu.
Jeśli miałbym wymienić zauważone wady w tej wersji auta to brzmienie głośników, które jest trochę "płaskie" i odstaje na minus w stosunku to poziomu auta jako całości.
Nie rozumiem, też logiki działania "auto-hold", które mam włączone i mimo to czasem nie załącza hamulca automatycznie, szczególnie przy np. przy przeparkowaniu auta bez zapiętych pasów.
Brakuje mi automatycznych wycieraczek, co miałem w poprzednim aucie, ale nie przeszkadza mi manualna klima, a poprzednio miałem dwustrefowy automat.
Przyzwyczajam się do metalicznego wzorka na przedniej szybie od układu podgrzewania.

Po myciu auta spod niektórych uszczelek wyciekało sporo pyłu, tak jakby auto gdzieś długo stało i zbierało kurz, ale to już chyba udało się wypłukać.

Ocena najbardziej ogólna z możliwych - dobre auto, polecam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wkoncu ktoś wrócił do sedna tematu...
Odnośnie bluetootha mam ten sam problem - smartwatch Huawei ale nie jest to problem auta tylko bardziej telefonu i zegarka.
Z wad jakie zaobserwowałem w Sync4 mogę wymienić kwestię tzw. multipointu czyli obsługi dwóch telefonów jednocześnie - niestety sync 4 w focusie FL tego nie obsługuje.
kedzior87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem