View Single Post
Stary 13-08-2022, 17:59   #217
Andrzej_K
ford::professional

Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Nietypowe wskazania naładowania akumulatora

Tak jak przedtem pisałem wymieniałem akumulator. Na starym pod koniec jego żywota jeździłem z wypiętą wtyczką BMS.
Po wymianie zresetowałem BMS i podpiąłem wtyczkę. W BCMii także ustawiłem nowy akumulator.

Wtyczkę szybko wypiąłem bo prąd ładowania bardzo spadał - na starym akumulatorze miałem średnio 14,6V, a tu raptem 12,5 tendencją do spadania.
Damian @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] wytłumaczył mi o co w tym chodzi i wtyczkę wpiąłem.
% naładowania akumulatora spadł do 75-80% i prąd ładowania utrzymywał się na trochę ponad 12V.

Kilka dni temu prąd ładowania powrócił na ponad 14V i % naładowania akumulatora wzrósł na ponad 90%.
Myślałem, że może wtyczkę źle wpiąłem i wypadła z gniazda, ale nie, jest dobrze wpięta.
Podłączyłem się telefonem ForSCan'em i szczęka mi opadła. Wiek akumulatora to 44 lata. Spotkał się ktoś z takim dziwadłem? Oczywiście ponownie zresetowałem BMS i w tej chwili wiek jest '0'
O co tu może chodzić? Jak to mogło się samo przestawić?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 1.jpg (31.5 KB, 39 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 2.jpg (37.3 KB, 39 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 3.jpg (46.6 KB, 34 wyświetleń)