Problem ze wspomaganiem
Witajcie
Pacjent to C-Max 2007 rok, 2.0 TDCI, 136KM, manual, wersja Trend.
Już mnie to zaczyna coraz bardziej denerwować - mam problem ze wspomaganiem. Jeżdżę kilka tygodni i jest ok, a wczoraj jak jechałem i wracałem z gór to mi ciągle wyskakiwał błąd usterki wspomagania i zanikało wspomaganie. Dodam, że nie zawsze wybija błąd usterki, a wspomagania nie ma.Co mogę sprawdzić ? Wcześniej zdarzało się to raz na kilka sekund, a teraz jechałem sporo km bez wspomagania. Dziś jadąc do pracy jak wsiadłem to przez pare sec nie było wspomagania- błędu nie wywaliło - ale jak zaskoczyło to już przez 33 km było cały czas.
Ponad miesiac temu dolałem płynu do wspomagania bo było jakby delikatnie poniżej minimum i odpiąłem wtyczkę od pompy wspomagania i spryskałem specyfikiem do poprawy styków. Sprawdziłem też beziecznik i jest wszystko ok, nawet delikatnie przeczyściłem styki choć były ok- akumulator ma 12,6 V , a jak odpalę auto do 14,7 V - choć sprawdzane multimetrem za 10 zł , dziś chyba pojadę do serwisu któy sprzedaje aku by sprawdzili go - jak go kupowałem to kolega mówił że padł akumulator jak było auto u mechanika, ale całą zimę palił bez problemu więc nie wiem czy to aku- zwłaszcza że codziennie robię po 70 km więc podładowany powinien być. Myślę też by wyjąć aku i podładować przez noc - czy jak wsadzę go do auta to coś będę musiał robić oprócz ustawienia zegarka ?
Błędów nie ma od wspomagania bo kupiłem vgate i nie było nic , jedynie pojawiał się błąd p2141 jak dobrze pamiętam.
Czy ktoś podpowie co robić? Chcę tym autem jechać na wakację za 3 tygodnie, a bez wspomagania 900 km w jedną stronę trochę słabo ;/
Ostatnio edytowane przez showtek2 ; 16-08-2022 o 07:58
|