Temat: [Transit 2000-2006] Kompatybilność skrzyni biegów - jaka
View Single Post
Stary 22-08-2022, 02:40   #37
GZW Zbrosławice
ford::amateur

Imię: Sebastian
Model: Kilka
Silnik: kilka
Rocznik: kilka
Domyślnie Odp: Kompatybilność skrzyni biegów - jaka

Na dzień dobry dziękuję za poświęcony czas.

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kupiłeś być może fajnie jeżdżącego, ale chyba z najbardziej zawodnym układem wtryskowym Transita...
Hm. Na 100% nie jest to auto robione pod sprzedaż, ma ogromny przebieg niemal 900.000, ale tylko jeden właściciel - firma, auto ewidentnie na bieżąco serwisowane, zawieszenie, sprzęgło, skrzynia, a także silnik chodzi perfect, być może to nie pierwszy w karierze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Podpiąłem go przed kupnem, sprawdziłem odchyłki (korekty) dawek wtryskiwaczy. Prawie żadne. Nie puszcza najmniejszego dymka, nie pali oleju. Auto ma drobną wadę - gwałtownie depnięty zalicza chwilowy opad ciśnienia na listwie, do wystąpienia trybu awaryjnego z migającą sprężynką, ale kiedy wciskać pedał powoli, nawet do końca - nie dzieje się to - w grę wchodzi zapewne albo zaworek sterujący na pompie albo po prostu przysyfiony filtr. Ogólnie nie boję się tego układu, mam własny warsztat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Auto dostaje pakiet startowy, w skład którego wchodzą wszystkie paski napędowe, tulejki na końcach linek skrzyni biegów, nowy regulator napięcia w alternatorze, regeneracja turbiny (w ciemno zdjąłem, choć pracuje bardzo dobrze i nie ma wyczuwalnych luzów, jedynie głośno gwiżdże (powietrzem nie łożyskami), łapa reakcyjna silnika i oczywiście filtry. Myślałem o zajrzeniu do rozrządu, ale nie mam tam chyba po co zaglądać - jest cichy od odpalenia po pełne rozgrzanie, a pruć to wszystko dla idei - trochę mam lenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Cytat:
Transity 2,0 FWD mają skrzynie w wielu odmianach, często istotnych, a często nie, ale wszystkie są tylko o dwóch różnych przełożeniach przekładni głównej: szybsza o przełożeniu dyfra 4,23 i wolniejsza o przełożeniu 4,54. Więc wpierw musisz sprawdzić, jaką masz skrzynię. Drugi istotny parametr skrzyni to ilość zębów na wieloklinie półosi: mają albo 26 albo 36 zębów.
Wymiana skrzyni z 5b na 6b jest praktycznie nierealna - z dużej liczby powodów...
Gdzie znajdę oznaczenie skrzyni? Oblukałem ją ale nic nie namierzyłem.

Kolejna sprawa: Piszesz Kolego, że skrzynie 6 biegów oferowane są tylko do RWD. No więc jest haczyk, bo przecież ten sam ustawiony poprzecznie silnik napędzał Mondeo Mk3 i Jaguara X-type, a tam była skrzynia 6, o taka:

https://allegro.pl/oferta/skrzynia-b...8-950cb5425358

Zauważ że wśród pojazdów do których ma ona pasować, wymieniony jest Transit 2,0 TDCi do 2006r. I zapewne z punktu widzenia spasowania z blokiem - na pewno pasuje, pytanie co jest inne ewentualnie...

Cytat:
Ze względu na zawodność układu wtryskowego Delphi i podatność tłoków na pękanie, lepiej nie chipować tego silnika, tym bardziej, że przez OBD jest to w tym modelu niemożliwe, tutaj trzeba wyjąć PCM, wylutować chip, przeprogramować i wlutować z powrotem.
Faktem jest że tego silnika jeszcze nie robiłem, bardziej siedzę w turbo benzynach, ale Kessem swobodnie tego Delphi parę dni temu sobie wyczytałem przez OBD, widzę też opcję zapisu, nic nie wskazuje że Kess sobie nie poradzi. Także chyba jesteś Kolego w błędzie. Fakt że odczyt trwał sporo czasu, ale się dokonał bez perturbacji. Mam go już rozpykanego, poznajdowane mapy i opisane ich osie, pomimo braku dokumentacji - w miarę przejrzysty soft. Jak poskładam silnik na nowej turbinie, to zaraz zrobię logi, po czym zaaplikuję mu własnoręczną witaminę i dam znać. Jeśli sie okaże że się da po OBD a soft mi wyjdzie dobrze, to będę zapraszał kolejnych chętnych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Najprościej jest kupić dobry cyfrowy box i bardzo lekko ustawić silnik na zwyżkę do 130 - 135KM. Ciągnięcie mocy na maksa w górę to jest prosta droga do szybkiego zakatowania tego silnika.
Wiesz, jestem wrogiem boxów, to zawsze jest oszukiwanie czujników - wolę zrobić pełny soft, w którym wszystkie parametry są ZADANE a nie wynikiem oszustwa ECU, nad wszystkim czuwają zabezpieczenia, jak Bozia kazała. Odnośnie pękających tłoków - to zwykle efekt błędnie skonfigurowanej strategii wtrysków. Ludzie dowalają dawki, ale nikt niemal nie zadaje sobie trudu rozłożenia ich odpowiednio na przedwtrysk i dawkę główną. A to decyduje o krzywej narastania ciśnienia i tym samym - ma gigantyczny wpływ na obciążalność tłoków właśnie. Jak się uprę, to w zasadzie mogę sobie nawet ten silnik poindykować, bo miałbym czym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Także pękających tłoków się nie boję. Pomijam, że Mondki Mk3 jeżdżą na mocach 160-165KM i 400Nm bez najmniejszych kłopotów.
GZW Zbrosławice jest offline   Odpowiedź z Cytatem