Temat: [Mondeo 2007-2014] Jaki olej do 2.0 Tdci DW10/DW10C
View Single Post
Stary 25-08-2022, 11:27   #287
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Dylemat olej acea a5b5 czy a3b4

Cytat:
Napisał Sylwia1993 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam forumowiczów- fordziarzy.
Co wymianę oleju mam dylemat... jaki zalać. ... Może ktoś dokonywał takich zmian i może podzieli się doświadczeniem lub poradzi coś ktoś to rozumie te wszystkie normy i specyfikacje...
Cześć. Swojego poprzedniego Mondeusza miałem od początku, przez 13 lat i 350kkm. Lałem różne oleje, by w końcu wybrać olej Millersa. Obecnego mondolota również poje Millersem. Polecam.
Używałem olej 5W30 XF Longlife C1. Najbliżej klasą do wymagań norm forda, a dodatkowo niskopopiołowy, co dla DPF'a ma znaczenie. Interwał 1 w roku, maks 20 kkm plus oczywiście filtry paliwa, powietrza i oleju. Nie wiem, jak źle trzeba by jeździć, by skrócić wymianę do 7 tys. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Oczywiście, pisząc źle, mam na myśli warunki, nie kierowcę. Bardzo krótkie trasy, permanentny mróz i/lub wilgoć, pedał w podłodze na zimnym itp,itd.
Bo akurat ten silnik (z grupy PSA) jest bardzo wdzięczny i wytrzymały przy zachowaniu zdrowego rozsądku. Oprócz oleju, ważne jest przyzwoite paliwo,

unikanie ekodrivingu, min raz w miesiącu "przedmuchanie" na trasie, zgodnie z instrukcją oczyszczania dpf'a...Takie moje są moje doświadczenia z tym autem...
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg i-millers-oils-xf-longlife-c1-5w30-5l.jpg (51.4 KB, 20 wyświetleń)