Cytat:
|
Witam forumowiczów- fordziarzy.
Co wymianę oleju mam dylemat... jaki zalać. ... Może ktoś dokonywał takich zmian i może podzieli się doświadczeniem lub poradzi coś ktoś to rozumie te wszystkie normy i specyfikacje...
|
Cześć. Swojego poprzedniego Mondeusza miałem od początku, przez 13 lat i 350kkm. Lałem różne oleje, by w końcu wybrać olej Millersa. Obecnego mondolota również poje Millersem. Polecam.
Używałem olej 5W30 XF Longlife C1. Najbliżej klasą do wymagań norm forda, a dodatkowo niskopopiołowy, co dla DPF'a ma znaczenie. Interwał 1 w roku, maks 20 kkm plus oczywiście filtry paliwa, powietrza i oleju. Nie wiem, jak źle trzeba by jeździć, by skrócić wymianę do 7 tys.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Oczywiście, pisząc źle, mam na myśli warunki, nie kierowcę. Bardzo krótkie trasy, permanentny mróz i/lub wilgoć, pedał w podłodze na zimnym itp,itd.
Bo akurat ten silnik (z grupy PSA) jest bardzo wdzięczny i wytrzymały przy zachowaniu zdrowego rozsądku. Oprócz oleju, ważne jest przyzwoite paliwo,
unikanie ekodrivingu, min raz w miesiącu "przedmuchanie" na trasie, zgodnie z instrukcją oczyszczania dpf'a...Takie moje są moje doświadczenia z tym autem...