Temat: [Kuga 2008-2012] zbyt częste inicjowanie wypalania DPF
View Single Post
Stary 31-08-2022, 09:40   #45
AndrzejKra
ford::beginner

Imię: Andrzej
Model: Kuga
Silnik: 2.0
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: zbyt częste inicjowanie wypalania DPF

Cytat:
Napisał Slawko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czujnik cisnien raczej uwalił się od złego spalania i kopcenia co też pewnie przyczyniło się do uwalenia DPFa.

.... na pewno coś z silnikiem masz. Nie wiem co.
Kurcze, Sławku - również mam przeczucie, że problem z zamuleniem DPF miał jakieś podłoże w silniku... A ja dokonałem jego "killim" usiłując wypalenia statycznego. Tylko co to może być?

Teraz, któryś już dzień grzebię po forum i doktoryzuję się nad tym samochodem i powiem tak - im głębiej szukam, tym głupszy jestem.
Auto nie kopci (choć to subiektywna ocena - toć ma nowy filtr DPF, więc nawet jakby kopcił to nie widzę), nie szarpie, nie zamula. Trzyma idealnie wolne obroty, wkręca się bez prychania, Nawet powiedziałbym, że po zaślepieniu EGR jest jedynie minimalna różnica, objawiająca się tym tylko, że po rozpoczęciu jazdy po odpaleniu silnika - znikło delikatne szarpnięcie przy 2000 rpm. Jeździ normalnie, nie zauważam spadków ani wzrostu mocy. Nie widzę przedmuchów ani nieszczelności, spalanie jest takie jak było, oleju nie przybywa. Filtr powietrza czysty, dolot szczelny.

To jeszcze wczoraj, dla pewności sprawdzałem ponownie szczelność dolotu i wyczyściłem MAP, MAF, wymyłem przepustnicę, popsikałem contact spray wszystkie wtyczki od czujników/zaworków, wyczyściłem N75 sterujący turbiną.
Efekt tych operacji jest taki, że na wolnych obrotach zmieniło się (wzrosło) napięcie MAF o 0,3V (bo pewnie styk się poprawił na wtyczce).
EGR jest zaślepiony. Jeszcze nie zweryfikowałem interwału wypaleń - bo mało w tym tygodniu auto jeździ...
Błędów PCM brak.

Wrzucam kilka fotek z PIDami, bo może Ktoś zauważy jakąś anomalię i coś podpowie. Ja chyba nie umiem tego czytać i interpretować, bo nic tu nie widzę niepokojącego....
Zastanawia mnie jedynie wskaźnik VGTDC - turbina.
U mnie pokazuje na zgaszonym - 0, na wolnych obrotach - 199%, przy wzroście obrotów wskaźnik ten spada. Jeśli dobrze pamiętam - od zawsze tak mi pokazuje (ale mogę się mylić - nie zwracałem wcześniej uwagi na ten wskaźnik).
Grzebałem po forum - i jedni piszą, że też tak mają, inni - że powinno być od 100% i spadać przy wzroście Rpm...
Jak powinno być w Kudze (silnik przedliftowy)? bo znalezione tematy dotyczą Focusa/Mondeo.
Czy to sensowny trop? Turbina przeładowuje? Czujnik kopiowania? Zapieczona/zatarta?

Fotki za koleją:
1 - zimny silnik po zresetowaniu czujnika ciśnień/ wyzerowaniu DPF/ resecie PCM:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

2 - w trakcie jazdy autostradowej (140-160 km/h):
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

3 - na wolnych obrotach, po przelocie autostradowym (przed zaślepieniem EGR):

4 - wolne obroty na dogrzaniu (zaślepiony EGR):

5 - silnik na dogrzaniu, 2600 RPM:

Gdzie mam jeszcze łapy wsadzić w ten samochód, zanim dojdę do naprawdę grubszych i kosztowniejszych tematów (wtryski itd)?
Nie chcę amputować DPF, EGR też odetkam, jak tylko uda się zdiagnozować przyczynę zamulania NOWEGO filtra DPF po 200 km przelotu w jeździe mieszanej z przewagą tras "szybkich". Ktoś potrafi wyczytać coś z tych PIDów? Pomożecie?
Pozdrawiam, Andrzej
AndrzejKra jest offline   Odpowiedź z Cytatem