Cytat:
Podstawa naprawy tego problemu jest poprawna sprawność obu sond. Jeżeli to mamy sprawdzone należy w odpowiedni sposób ograć soft silnika. ASO na błąd z "wydajnością katalizatora" wymienia sondę i programuje auto. Realizowałem wielokrotnie usuniecie tej awarii i problem znika.
|
Auto już dawno po gwarancji, a akcji serwisowej nie widziałem. A czy to co widać na screenach odbiega od normalnych parametrów sond? Przeglądałem też forum ludzie mają problem z dławieniem się silnika i twoje rozwiązanie również do niego pasuje. Mianowicie jak odpalę fokę to nic się nie dzieje ale zatrzymam się na chwilę zgaszę na 5 min. Odpalę ruszam i po 10m zwalnia mi samochód na jakieś 2 sekundy, później problem już nie występuje. Hmm czyli wniosek taki ze najlepiej kupić 2 sondy boscha i wgrać najnowszego softa?
Bump:
Cytat:
jakis czas temu ASO chciało gruba kase za kupno/wymiane sond.
Wymieniłem sam w cenie kupna ~250 - 300 zł.
Jesli przebieg jest ~100K to po wymianie mamy kolejne spokojne ~100K przynajmniej.
Po co kombinować i szukac jakiś rozwiązań? to jest najprostrze i najszybsze co mozna zrobić z pewnościa że tak wymieniona sonda nie padnie po 5K.
|
Dzięki za odpowiedź, a z wykresów napięcia sond coś wynika?? Czy lat dalej jest dobry. Jak wrócę z wakacji to jeszcze podjadę na stację diagnostyczna niech mi spaliny sprawdzi.