Temat: [Transit 2006-2014] Montaż tempomatu/wymiana BCMa
View Single Post
Stary 02-09-2022, 14:42   #6
CERES
ford::professional

Imię: Tomek
Model: Ford Edge 2016 Sport/Scorpio mk2 94 2.9
Silnik: 2.7 V6 Biturbo/2.9 EFI
Rocznik: 2016/1994
Domyślnie Odp: Montaż tempomatu/wymiana BCMa

Witajcie,
z racji że padł silnik w transicie miałem czas pogrzebać wczoraj z wymianą BCMa.

drugi BCM z przedostatnią literą C, stary z B. te same numery.
Jako że miałem 1 pasujący klucz (niebieski), zanabyłem klucz u znajomego, z prawidłowym trnasponderem ale w sumie bez pilota. Chce mieć jako drugi (na pilocie mi nie zależy).

Żeby być pewnym, na starym BCMie doprogramowałem nowy klucz (jako 4, bez czyszczenia pamięci kluczy)- operacja przeszła ok. Samochód widzi nowy klucz.

Następnie podmieniłem BCMa na nowego. BCM miał jakiśtam VIN i inne parametry niż u mnie. I tutaj popełniłem chyba bład. Wgrałem mój asbuild, BCM go przyjął. wskoczył mój VIN, parametry się wgrały moje stare. Niestety, jest jakiś zonk, bo pisze że konfiguracja modułu niekompatybilna czy jakoś tak (nie włączałem jeszcze tempomatu).

Przyszedł czas na klucze na nowym BCMie. Ten nowy BCM też miał w pamięci 4 klucze. Wyczyściłem pamięć kluczy.
Zacząłem procedurę programowania (od głównego niebieskiego i pożniej tego nowego). Za każdy razem procedura przechodzi bez błędów ale klucze się nie dodają.
Teraz to już zgłupiałem. Powtarzałem ze 20 razy i lipa.
Jedyną rożnicę jaką zauważyłem we forscanie (przy programowaniu PATS w starym i nowym) że którym momencie pojawia się tableka:

stary BCM
"Żeby nie stracić coś tam cośtam wykonaj w czasie do 10 sekund
-wyłącz stacyjkę (poyzcja 0)
- error
- włącz stacyjkę"

i po tym klucze działają,
przy nowym BCMie jest tak:

"Żeby nie stracić coś tam cośtam wykonaj w czasie do 10 sekund"

-wyłącz stacyjkę (poyzcja 0)
- włącz stacyjkę"

brakuje słowa "error" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ma ktoś pomysł co dalej zrobić ??

Ostatnio edytowane przez CERES ; 02-09-2022 o 15:34
CERES jest offline   Odpowiedź z Cytatem