Temat: [Focus 2008-2011] Zalane auto po ulewie
View Single Post
Stary 06-09-2022, 15:51   #35
szamot666
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: Ford Focus MK2 FL
Silnik: 1.6
Rocznik: 2010
Domyślnie Woda w kabinie

Cześć

Mam problem ja pewnie wiele osób, które mają wersję Focusa mk2 po lifcie. Do mojego auta wlewa się woda… Otóż ostatnio przy odkurzaniu zauważyłem, że pod dywanikiem pasażera z przodu koło numeru VIN jest po prostu mokro. Dokładnie rzecz biorąc pod dywanem.

Odchyliłem dywanik i wyjąłem tą watę, (ten kawałek) i była totalnie nasączona wodą. Już mi coś wcześniej nie pasowało dlaczego szyby parują mi w środku, są potem brudne i zimą zamarzają w środku.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Widzę, że woda dostaje się na postoju z opadów atmosferycznych, nie podczas jazdy. Po zdjęciu listwy progowej wewnętrznej widać, że woda dostaje się do auta zgodnie z kierunkiem czerwonej strzałki i zbiera się pod wiązką kabli a następnie nasącza całe wygłuszenie podłogi.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Lekko namoczona jest także część materiału, która idzie pod szybę w kierunku bezpieczników, ale tam wyżej jest sucho, także woda nie leci z góry, ale od spodu.

Po odchyleniu uszczelki na dole drzwi widać, że woda wydostaje się jakby z jej wnętrza lub spod niej i cieknie tak jak pokazuje niebieska strzałka.

Idąc wyżej i wyjęciu uszczelki okazuje się, że woda cieknie dokładnie gdzieś spod lusterka:

Patrząc niżej i odchylając plastiki woda leci przestrzenią za uszczelką i dostaje się pod wspomnianą listwę progową i tam wlewa się do auta.

Uszczelka drzwi jest zazwyczaj mokra w środku.

Góra drzwi też jest mokra, ale być może tak ma być.

Czy ktoś miał podobny problem i wie jak to rozwiązać? Czy to kwestia uszczelki drzwi? Którędy leci ta woda?
szamot666 jest offline   Odpowiedź z Cytatem