View Single Post
Stary 07-09-2022, 10:06   #1
MACKO89
ford::amateur

Imię: Maćko
Model: Ford focus
Silnik: 1.5 ecoboost
Rocznik: 2017
Domyślnie 1.5 EcoBoost brak kompresji na drugim cylindrze

Cześć,

Na wstępie zaznaczę, że jestem tu nowy i zielony jeżeli chodzi o mechanikę, ale po krótce postaram się opisać mój problem.

Posiadam Forda Focusa rocznik 2017 1.5 ecoboost (m8dd). Wracając z wakacji spotkała mnie przykra niespodzianka, a mianowicie przestał pracować drugi cylinder. Było to dla mnie ogromne zaskoczenie zwłaszcza, że oryginalny przebieg auta to 46 000 km (pewny bo jeżdżę nim prawie od nowości, wcześniej był również w rodzinie). Diagnoza w ASO to brak kompresji na drugim cylindrze. Bez demontażu głowicy nie wiedzą co z blokiem. Naprawa 25-30 tys. brutto wgniotła mnie w fotel. Zabrałem samochód do znajomego mechanika na emeryturze, a on za pomocą kamery sprawdził i stwierdził obecność jakiegoś pokruszonego materiału na tłoku i uznał, że rozleciała się tuleja.

Pytanie co mogę w takiej sytuacji zrobić? Czy możecie polecić jakiegoś specjalistę z okolic Lublina? Bardzo bym chciał pojeździć jeszcze tym autem, bo naprawdę się polubiliśmy, ale nie jestem w stanie wydać tyle kasy na naprawę. Zdaję sobie sprawę, że jest to poważna usterka, ale jeżeli byłaby jakakolwiek szansa żeby naprawić go za góra 10 tys. brutto, to byłoby spoko. W przeciwnym razie musiałbym się go pozbyć takiego jak stoi, a naprawdę nie chciałbym się go pozbywać. Jakieś rady?
MACKO89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem