View Single Post
Stary 07-09-2022, 22:11   #1
tomeksup
ford::average

Imię: Tomek
Model: fiat stilo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2002
Domyślnie P2175 Układ sterowania silnikiem przepustnicy 1.6EB

Witam
Borykam się z kilkoma problemami i chcępoprosić o wasze opinie

1. P2175 Układ sterowania silnikiem przepustnicy - wykryto mały przepływ powietrza. Od jakiegoś czasu ten błąd regularnie wraca po skasowaniu.
Czy wymieniać przepustnicę ? Czy może to jakaś pierdoła i można tanim kosztem ogarnąć ?

2. Wentylator - obieg 1 - blokada lub jakoś tak. Mam wrażenie że wentylator bardzo szybko się załącza z grubej rury na maksa. Czasem w dni gorące mam tak, że jak staję w korku i silnik się nie wyłączy to klima przestaje chłodzić. Po przejechaniu kilkudziesięciu metrów leci dalej zimne powietrze.
Dziś elektryk stwierdził, że wentylator działa i po skasowaniu błędu na razie błąd nie wrócił. Pojeżdżę i zoabaczę. Generalnie chciał wymieniać cały wentylator ale jednocześnie nie chciał dać gwarancji, że problem zniknie. Odmówiłem wymiany na pałę.

3. Problem z płynem chłodzącym - jest to chyba związane z wymianą rozrządu. Płyn był zmieniany, pompa wody, pasek osprżetu i rozrząd. Jakiś tydzień później jechałem w korku. Nagle check engine, podczas dodawania gazu poszarpywało. Temp. wody 120st. Zjazd natychmiast na stację po płyn. Odkręcam a płyn wraca do idealnego poziomu. Potem jeszcze zeszło 1/5 i na zimnym dolałem. Dziś odbierałem od elektryka to prawie pusto. Pod autem sucho. Generalnie po odpaleniu auta szybko schodzi 1/4, po odkręceniu korka syk i wraca. Z grubego węża lecą bąble lub drobne bąbelki. Zapowietrzony ?
tomeksup jest offline   Odpowiedź z Cytatem