Odp: 2.0tdci wysokie spalanie
Sprawdzić czy masz jakieś błędy od dpf'u lub inne, może to być nawet kwestia czujnika. Wypalanie zawsze działa, płyn jest takim aktywatorem, który obniża temperaturę wypalania sadzy z 600 do 450 stopni, niektórzy twierdzą że jeżdżą bez tego płynu lub wlewają diesela do tego zbiornika, bo eolys jest dosyć drogi. Informacja będzie dopiero jak się skończy według komputera, ale komputer sobie oblicza zużycie i według niego może być, a w zbiorniku będzie pusto lub odwrotnie. Zrób to po kosztach jeżeli masz możliwość, miejsce, narzędzia i trochę umiejętności, wleź pod auto i dolej sobie na wszelki wypadek litr tego płynu za 160 zł i zdemontuj dpf do płukania i kup sobie płyn do płukania dpf lub do mycia kominków, 5 litrów za kilkadziesiąt zł. Ja płukałem u siebie cały dzień i wyszedł czysty jak złoto, a było bardzo dużo suchej sadzy, która nie chciała się już wypalić w czasie jazdy. To ten temat załatwisz niskim kosztem, może się uda, może nie. Jak masz zawalony dpf po dużym przebiegu to może płukanie i płyn rozwiążą problem, a może usterka jest w samym silniku. Mi auto też tyle pali i u mnie to nie jest wina dpf'u, ale objawem usterki jest, że dpf się zapycha i często wypala. Ale u mnie nie przybywa oleju w takim tempie, więc u Ciebie jest szansa że to będzie dpf. Załóż też sobie diodę wypalania.
|