Odp: 2.0tdci wysokie spalanie
O różnicy ciśnienia spalin w filtrze, pewnie wspominał że jest wysokie czyli filtr jest przytkany. Na resztę Ci akurat odpowiedziałem wyżej i nie musisz cytować całego postu jak piszesz od razu pod nim.
Napisałem że pojawi się komunikat, nie pamiętam czy usterka silnika czy tylko check, jeżeli płyn się skończy według sterownika silnika, a on sobie oblicza ilość na podstawie informacji kiedy i ile było dolewane i ile razy auto było tankowane. W praktyce sterownik może myśleć że płyn jest, a w zbiorniku będzie pusto lub może wyskoczyć błąd od braku płynu, a w zbiorniku jeszcze będzie. W skrócie - dolej chociaż ten litr i ustaw kompem, że było dolewane.
Z wypalaniem też mniej więcej napisałem, ten płyn jest dolewany do baku po tankowaniu i to jest pare kropel, jak on jest w paliwie, to sadza wypali się w niższej temperaturze, w 450 stopniach. Jak ktoś jeździ w trasie i powoli mu się zapycha i ma okazję wypalać na autostradzie, to może i się wypala bez tego płynu, ja jak jeździłem z podłączonym interfejsem, to ciężko uzyskać chociaż 400 stopni jadąc na przykład obwodnicą, więc ten litr bym wlał dla pewności, ale filtr i tak masz do płukania, zrób te dwie rzeczy na początek. Przynajmniej przestanie ci przybywać oleju, ale nie wiem czy to załatwi problem spalania.
Co do szarpania to spróbuj odłączyć egr na próbę, ale to może być też coś z turbo albo akurat trwa wypalanie filtra i wtedy zazwyczaj trochę poszarpuje, zresztą przytkany filtr też może to powodować.
|